Mentori iz Crne Gore, među kojima i predstavnici Regionalnog biznis centra i Opštine Berane, sertifikovani po metodologiji Japanske agencije za međunarodnu saradnju, uspješno su završili obuku za KAIZEN.

Predstavnici Opštine i RBC uspješno završili obuku za mentore

Obuka je održana u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana“, faza 2, koji zajedno realizuju Ministarstvo ekonomije i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA).

JICA  konsultant Masashi Yamanaka učesnicima je predstavio osnove KAIZENA i kako ga mogu predstaviti malim i srednjim preduzećima.

Predstavnici Opštine i RBC uspješno završili obuku za mentore

KAIZEN je praksa kontinuiranog unapređenja, u kojem niz malih promjena donosi velika poboljšanja i predstavlja ključ japanskog poslovnog uspjeha i širom svijeta je poznat kao važan stub dugoročne konkurentske strategije organizacije.

Koncept je osmišljen u cilju upoznavanja crnogorskih kompanija sa metodologijom japanskog poslovanja i posebno 5S sistema kao osnove za uspostavljanje KAIZEN aktivnosti u kompaniji.

Predstavnici Opštine i RBC uspješno završili obuku za mentore

Pristup je takav da u fokusu nisu velike, kratkoročne promjene i podrazumijeva postizanje dugoročnog rezultata kontinuiranim, malim poboljšanjima.