U maloj sali Opštine Berane održana je prva radionica Projekta stvaranja klastera i tranformacije ruralnih područja (RTSP), koju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sprovodi u saradnji sa IFAD-om.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić u svom uvodnom izlaganju izrazio je zadovoljstvo što će se upravo jedan ovakav projekat realizovati u Beranama: ,,Naročito nam znači najavljena finansijska i stručna podrška poljoprivrednim proizvođačima, ali i onima koji to još uvijek nijesu, s obzirom na činjenicu da je u Beranama nezaposlenost skoro 60%“.

U svom izlaganju predsjednik Šćekić je predočio činjenicu da nadležni Sekretarijat za poljoprivredu svakodnevno sarađuje sa poljoprivrednim proizvođačima, vodi adekvatnu evidenciju i kroz Agrobudžet pruža odgovarajuću pomoć istima. ,,Radom na terenu nadležnih sekretarijata i javnih preduzeća uočavamo sve probleme stanovnika seoskih područja i trudimo se da, u skladu sa našim mogućnostima, riješimo dio istih“- istakao je on.

Direktor RTSP projekta Velibor Spalević i njegovi sadarnici detaljno su upoznali prisutne sa RTSP projektom i aktivnostima koje su planirane da se sprovedu u okviru istog.

Kako je kazao direktor Spalević, cilj projekta je da doprinese jačanju i tranformaciji malih gazdinstava na sjeveru Crne Gore omogućavajući im da postaju konkurentniji i otporniji na klimatske promjene. Kako su naveli, uključivanjem siromašnih poljoprivrednika iz raznih oblasti u profitabilne i klimatski održive klastere u okviru lanaca vrijednosti otvara se mogućnost da se u što većoj mjeri iskoriste prednosti koje iz njih proizilaze.

Radionici su prisustvovali potredsjednik Opštine Rade Kljajić, menadžer Darko Stojanović, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja,  Sekretarijata za poljoprivredu, turizam,vodoprivredu i zaštitu životne sredine, Agencije za izgradnju i razvoj, Vodovoda, Službe menadžera  kao i drugi predstavnici lokalne samouprave.

print