Predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović čestitao je vladici Joanikiju na izboru za Mitropolita Crnogorsko-primorskog i vladici Metodiju za episkopa Budimljansko-nikšićkog.

„Poštovani mitropolite Crnogorsko-primorski, gospodine Joanikije i, poštovani episkope budimljansko-nikšićki, gospodine Metodije, cijelu Crnu Goru koja je, predvođena blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem i vama dvojicom, našim vladikama, tokom prošle godine izvela podvig koji će se prepričavati generacijama, oradostila je vijest da je dobila novog mitropolita crnogorsko-primorskog i novog episkopa budimljansko-nikšićkog koji su dostojni naslednici svojih prethodnika na svetim tronovima na Cetinju i u Beranama.

Narod Crne Gore, nakon svih hapšenja i pritvaranja, prebijanja i policijskih tortura, kojima ste bili izloženi prošle godine, a koje ste mirno podnijeli, primio je vijest o vašem izboru kao očigledan izraz božije, kosmičke i poetske pravde. O tome govori i usklik koji se iz glave cijela naroda prolama širom Crne Gore od momenta vašeg izbora, a glasi „Blago nama!“

Želim vam da vaše upravljanje Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Eparhijom budimljansko-nikšićkom budu u znaku pobjede pravde nad nepravdom, u čijem je znaku i vaše uvođenje u tronove u Cetinjskom manastiru i u Đurđevim stupovima. Neka vam posao bude lakši nego blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju koji će, siguran sam, ostati jedini pravoslavni vladika na svijetu koji je morao braniti svetinje od dijela naroda čije su.

U čvrstom i dubokom uvjerenju da ćete i vas dvojica, kao što je to i on činio, nastaviti da čuvate naše svetinje, naše crkve i manastire, ali, više od svega, najveću među njima – ljubav i slogu među braćom, još jednom vam čestitam na izboru za mitropolita crnogorsko-primorskog i episkopa budimljansko-nikšićkog“, navodi se u čestitki predsjednika Skupštine opštine Berane Novice Obradovića.