PREDSJEDNIK SO BERANE U POSJETI OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE

 

PREDSJEDNIK SO BERANE GORAN KIKOVIĆ U POSJETI OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE I POBRATIMSKOJ MJESNOJ ZAJEDNICI SA POLICOM -KUSIĆE

Tradicionalno, već 12 put za redom, Festival Cvijeća i meda okupio je 3. i 4. maja svojevrsne izlagače cvjetnih proizvoda iz čitave Srbije, a pridružili su im se i vrsni proizvođači pčelinjih proizvoda.

 Dva dana, 3. i 4. maja 2015. godine delegacija opštine Berane (predsjednik Skupštine opštine Goran Kiković sa predstavnicima Police Miličkom Trifunovićem i Boškom-Draganom Kaljom Nenadovićem ) bili su gosti festivala i boravili su u opštini Veliko Gradište i u Mjesnoj zajednici Kusiće, sa kojom je MZ Polica pobratim već više od petnaestak godina. Goste je primio predsjednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, predsjednikov zamjenik Slađan Marković, Branislavka Šulović, predsjednik Skupštine opštine Veliko Gradište, Dajana Stojanović, direktorka TO Veliko Gradište sa saradnicima, Dragan Živoinović predsjednik MZ Kusiće, pa su delegacije domaćina i gostiju obišle kulturno-istorijske znamenitosti i turističke potencijale u ovoj opštini.

        Pobratimstvo između dvaju mjesnih zajednica, započeto je prije petnaestak godina na ličnu inicijativu Boška-Dragana Kalje Nenadovića sa Police i Dragana Baje Lukića, sadašnjeg šefa mjesne kancelarije u Kusiću. Ove susrete su prihvatili mještani iz obje mjesne zajednice, a manifestacije se održavaju naizmjenično po uzajamnom dogovoru pobratima.

 delegacija iz županije Karaš Severina na čelu sa direktorom Turističke organizacije okruga Karaš Severin, gospodinom Stoičesku Florinom i izvršnim direktorom Marius-Livius Andritoiom kao i počasna Ambasadorka Belgije gospođa Denise De Hauwere.

Organizatori festivala koji je trajao dva dana bili su Opština Veliko Gradište, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište i MZ Kusiće.

Danicveca

KUD Braničevo na manifestaciji “Dani cveća “ u Kusiću

U okviru male oaze cvijeća i zelenila nalazilo se baštensko cvijeće, rasadni materijali, ukrasno bilje, dekorativni materijali, kao i proizvodi za njegu i održavanje cvijeća.

Ovo je bila idealna prilika za izlagače da se sretnu i razmijene iskustva u vezi sa uzgajanjem cvijeća i pravilnim održavanjem, kao i za posjetioce da uživaju u nesvakidašnjem cvijetnom prizoru i čuju savjete o rasađivanju, gajenju i prehrani cvijeća.

Na festivalu je svoju ponudu predstavilo preko 60 izlagača, koji su oba dana vrijedno dekorisali svoje cvjetne štandove.

Prvog dana, u selu Kusiću, festival je otvorio predsjednik opštine, gospodin Dragan Milić, a na otvaranju je govorio i predsjednik MZ Kusiće Dragan Živoinović. Bogat kulturno umjetnički program ispunio je očekivanja. U prepodnevnom bloku nastupile su dvije dječije grupe Ansambla narodnih igara i pesma „Vlastimir Pavlović Carevac“, kao i domaćini, deca školskog uzrasta iz sela Kusića sa različitim igrama i pjesmama. U popodnevnim časovima nastupio je KUD Braničevo kao i pripremna i izvođačka grupa Ansambla narodnih igara i pjesma „Vlastimir Pavlović Carevac“ na opšte zadovoljstvo svih posjetioca. Kao veliko finale, izvođači ANIP-a spletom igara zatvorili su prvi festivalski dan na spektakularan način.

Prilikom otvaranja drugog festivalskog dana u Velikom Gradištu, predsjednik opštine, gospodin Dragan Milić je istakao značaj ove manifestacije  i pomenuo napore koje opština ulaže na održavanju  naših parkova i javnih površina, da bi Veliko Gradište s pravom mogao da nosi epitet grada cveća i zelenila. Takođe ovom prilikom istakao je značaj turizma za razvoj naše opštine, i naglasio da smo ove nedelje, od 1.maja kada je krenuo Uranak na Srebrnom jezeru do 12.Fesivala Cveća i meda, na najbolji način otvorili turističku sezonu.

U 11 časova počeo je muzički program, a isti su otvorili naši najmlađi sugrađani. Predškolske grupe PU “Majski cvet” odigrale su tri ritmičke igre. Dečija grupa ANIP-a predstavila se igrom “Hajd povedi veselo”, a pripremna grupa igrom “Lepenica”. Program je zatvorio folklor MZ Barič. Konferansijer nam je u nekoliko segmenata kroz kratak istorijat dočarao silnu ljubav Gradištanaca prema uređenju cvjetnih vrtova.

Komisija u sastavu Jasmina Stojadinović, Lepa Aleksić i Dragana Živković ocenjivala je štandove i umešnost izlagača. Najkreativnijim dodeljene su vredne nagrade. U kategoriji najlepšeg cvetnog štanda treće mesto osvojila je Vera Ranić iz Kisiljeva, a nagradu je uručio Vladan Dačić, zamenik precednika skupštine, drugo mesto osvojila je Slavica Marijanović iz Kusića a nagradu je uručio Slađan Marković, zamenik precednika opštine, prvo mesto osvojila je Vesna Filipović iz Kisiljeva, a nagradu je uručio predsednik opštine Dragan Milić. Za najlepši medeni štand treće mesto osvojio je Srđan Jović iz Topolovnika a nagradu je uručila direktorka Kulturnog centra Ljubinka Todorović, drugo mesto osvojio je Mirko Arsić iz Biskuplja a nagradu je uručio predsednik MZ Kusiće Dragan Živoinović,  prvo mesto osvojio je Boban Živković iz Biskuplja a nagradu je dodelila Dajana Stojanović, direktorka TO Veliko Gradište.

VelikoGradiste

Centar opštine Veliko Gradište

zajednicka

S lijeva na desnoSlađan Marković,zamjenik predsjednika opštine Veliko Gradište  Goran Kiković, predsjednik Skupštine opštine Berane i Dragan Milić, predsjednik opštine Veliko Gradište.

Tokom razgovora u opštini Veliko Gradište Dragan Milić, predsjednik opštine Veliko Gradište  je ovakve bratske posjete i  okupljanja podržao i istakao značaj ovakvih susreta za žitelje obje opštine, posebno za mladu populaciju, apostrofirajući posebno “dolazak kršnih Vasojevki iz Limske doline u dolinu Dunava i zlatnog Peka, gdje se mogu ogledati u vodama Srebrnog jezera“! On je istakao da će se nastaviti uzajamne posjete i saradnja dvije opštine a sve u interesu građana, prije svega Police i Kusića, a i opština Berane i Velikog Gradišta.

Na kraju, domaćinima se na izuzetnom gostoprimstvu i nezaboravnom dvodnevnom druženju zahvalio predsjednik Skupštine opštine Berane Goran Kiković, izjavom da je počastvovan pozivom da i ove godine prisustvuje jednoj značajnoj kulturnoj i turističkoj manifestaciji  kakva je “Dani cvijeća i meda“ i ovakvim bratskim susretima i isticanjem da će i opština Berane, u narednom periodu, pomagati ovakve manifestacije i aktivno učestvovati u ima, kako bi se produbljivale, jačale i omasovljavale ovako dragocjene društveno korisne inicijative i kulturno-turistička saradnja. Uz poziv rukovodstvu opštine Veliko Gradište da posjete opštinu Berane i uvjere se u njene ekonomske, kulturne, prirodne i svake druge potencijale, a koje su do sada zbog marginalizacije prostora Vasojevića od strane crnogorske vlasti ostale još uvijek po strani glavnih ekonomskih i političkih tokova u državi Crnoj Gori.

zajednicka2

S lijeva na desnoSlađan Marković, zamjenik predsjednika opštine Veliko Gradište,  Dragan Milić, predsjednik opštine Veliko Gradište, Goran Kiković, predsjednik Skupštine opštine Berane, Branislavka Šulović, predsjednik Skupštine opštine Veliko Gradište, Dragan Živoinović predsjednik MZ Kusiće i Miličko Trifunović, predstavnikMZ Polica.

 

Šta treba znati o opštini Veliko Gradište i MZ Kusići?

Veliko Gradište je grad i sjedište opštine Veliko Gradište u Braničevskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 5 658 stanovnika (prema popisu iz 1991. godine bilo je 5 973 stanovnika). Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Srbije, u podnožju Karpata, nedaleko od ulaska u Đerdapsku klisuru.

Leži na 1.059. kilomertu desne obale toka Dunava (koji je prirodna granica sa Rumunijom) sa jedne, i ušća Peka u Dunav sa druge strane. U njegovoj neposrednoj blizini, na 3km od centra grada, nalazi se poznato turističko odredište Srebrno jezero.

U Rimsko doba na mestu današnjeg Gradišta, na putu od Viminacijuma (Kostolca) prema Kuppei (Golupcu) nalazilo se važno rimsko utvrđenje Pincum. Prema nekim nalazima Pinkum je u to vrijeme bio važan rudarski centar, odnosno mjesto u kome se prikuplja ruda i transportuje dalje prema drugim rimskim gradovima. Sudeći prema opekama, koje se ovdje mogu naći, u Gradištu su bili stacionirani djelovi Sedme Klaudijeve rimske legije. S obzirom na njegov geografski položaj u Pinkumu i okolini stalno su se smjenjivali osvajači. Huni su ga osvojili i spalili između 441. i 443. godine naše ere. U njegovoj obnovi pominje se Justinijan I.

Gradište se prvi put pominje u Ravaničkoj povelji od 1381. godine, kojom knez Lazar ostavlja 13 sela u Peku manastiru Ravanici, među kojima i Gradište.

zajednicka3

Spomenik palim borcima (1912-1919) iz balkanskih i Prvog svjetskog rata u centru Velikog Gradišta

Napredak ovog kraja se prekida  padom Despotovine pod tursku vlast. Stanovništvo se pred turskim terorom povlači u brdovite krajeve. Prema Jovanu Cvijiću, zato današnje stanovništvo   ove opštine i čitavog Braničevskog kraja ima veoma malo potomaka srednjovjekovnih braničevskih starosjedelaca.

U naselju Veliko Gradište živi 4 438 punoljetnih stanovnika, a prosječna starost stanovništva iznosi 38,1 godina (36,7 kod muškaraca i 39,4 kod žena). U naselju ima 1888 domaćinstava, a prosječan broj članova po domaćinstvu je 3,00. Ovo naselje je velikim dijelom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Kusice

Ulica u centru MZ Kusiće

Kusiće je naselje u Srbiji u opštini Veliko Gradište u Braničevskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 742 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 952 stanovnika).

U naselju Kusiće živi 600 punoljetnih stanovnika, a prosječna starost stanovništva iznosi 43,0 godina (40,9 kod muškaraca i 45,0 kod žena). U naselju ima 177 domaćinstava, a prosječan broj članova po domaćinstvu je 4,19.

Ovo naselje je velikim dijelom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primijećen je pad u broju stanovnika.