Predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović čestitao je svim građanima 21. jul, Dan opštine Berane.

Predsjednik SO Berane čestitao građanima Dan opštine

„Poštovane građanke i građani opštine Berane,

Cijeneći da su životi i zdravlje naših građana na prvom mjestu, kao odgovorno rukovodstvo, poštujući preporuke, zbog složene epidemiološke situacije izazvane Kovidom 19, ove godine povodom Dana opštine Berane 21. jula, neće se održati svečana sjednica SO Berane.

Iako se svečana sjednica SO Berane neće održati, osjećam potrebu i obavezu da Vam se obratim.

Poštovani sugrađani,

Istorija je pokazala da samo hrabri i uporni ljudi, koji znaju da prate progresivne vizije, a naša istorija nam govori, da na čvrstim moralnim, multietničkim i pregresivnim temeljima, grad Berane egzistira u Limskoj dolini od pamtivijeka. Ovo je grad koji je sabrao dalekovide i slobodoumne gorštake, ali i dobronamjerne vizionare . 21. jul je datum koji nas posebno obavezuje i čijim obilježavanjem odajemo počast našim hrabrim precima koji su postali uzor mnogim generacijama, kako se bori i kako se radi za slobudu svoje zemlje.

Naučili su nas da se na slobodu ne čeka, već da se sloboda osvaja, kao što se osvajaju prave vrijednosti kroz rad i odgovoran odnos prema vremenu u kojem živimo, prema društvenoj zajednici i generacijama koje će doći.

Ne tako davno, naša opština je bila jedan od centara crnogorske privrede. Na svima nam je da prepoznavanjem sopstvenih prirodnih, poljoprivrednih i turističkih kapaciteta, i stavljanjem u pogon ljudske i privredne infrastrukture, udarimo snažne temelje za život pun perspektive, a mladima koji odlaze sa sjevera, damo razlog više da svoja znanja upotrijebe za dalji razvoj svoje zajednice.

Nadam se da ćemo složno uspjeti da se izborimo sa svim izazovima sa kojima se u poslednje vrijeme suočavamo, a nije ih malo. Prije svega, da zaštitimo zdravlje naših građana i nastavimo sa još intezivnijim ulaganjima u razvoj naše lokalne zajednice, stvarajući uslove za bolji život, na prvom mjestu naše omladine, jer ako nam mladi naraštaji odu, ostaćemo u prošlosti bez vizije o budućnosti, ali isto tako da zaštitimo i sačuvamo temeljne vrijednosti i nasleđe na kojima počiva ne samo naš grad već i zemlja u kojoj živimo. Ponosan sam na Beranke i Berance koji su se odlučno suprotstavili Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

S obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom, da se ove godine ne možemo tradicionalno okupiti i svečano obilježiti ovaj istorijski datum, u ime SO Berane i u svoje lično ime, svim građanima čestitam 21. jul Dan opštine Berane“, stoji u čestitki predsjednika SO Berane Novice Obradovića.