Mi poštujemo mjere i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela i procedure koje su donijete. Beranska bolnica je regionalni centar za Kovid-19, što znači da bi interne i hirurške procedure, iz opština koje imaju samo primarni nivo zdravstvene zaštite, trebalo da budu prosleđivane u bjelopoljsku bolnicu. Zato se postavlja čitav niz pitanja: ko je iz plavskog primarnog zdravstvenog nivoa uputio pacijenta na beransku bolnicu, kako se uopšte našao u njoj, ostao danima i doveo u pitanje zdravlje i pacijenata iz sobe u kojoj je bio, ali i zdravstvenih radnika koji sve ovo vrijeme bezrezervno i bez zadrške daju svoj maksimum kako bi situacija u Beranama bila pod kontrolom“, poručio je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić za Vijesti.

Nadležni do juče popodne nisu još precizno utvrdili kako se Plavljanin, koji je već nekoliko dana hospitalizovan na Internom odneljenju beranske Opšte bolnice, zarazio novim koronavirusom, a nisu bili poznati ni rezultati testova njegovih kontakata i medicinskog osoblja te bolnice.

Predsjednik opštine Berane i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Dragoslav Šćekić kazao je za „Vijesti“ da je najbitnije da rezultati testiranja zdravstvenih radnika i pacijenata beranske bolnice budu negativni.

Šćekić je kazao i da nema precizne informacije, ali da očekuje da će ih dobiti danas, tokom sjednice Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Prema njegovim riječima, tražiće da se utvrdi kako je pacijent uopšte primljen i zadržan u beranskoj bolnici, ko ga je i zbog čega uputio.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, pacijent je, nakon obrade povrede na odjeljenju hirurgije, smješten na interno odjeljenje, na kojem je proveo nekoliko dana.

„A na ova pitanja moraju dati odgovor – od plavskih zdravstvenih ustanova do beranske Opšte bolnice. Beranski Opštinski tim za spašavanje to ne može i neće ignorisati, već ćemo prikupiti sve informacije, kako bismo znali na koji je način rad Regionalnog bolničkog centra za sjever doveden u pitanje“, poručio je Šćekić.

Prvi čovjek opštine Plav Mirsad Barjaktarević rekao je za RTCG da očekuje informacije od IJZ i beranske Opšte bolnice i poručuje da su u toj opštini spremni i na drastične mjere ako se potvrdi da postoji žarište.Šćekić poručuje da je trenutno najviše zabrinut za rezultat testiranja drugih pacijenata i četrdesetak zdravstvenih radnika.

IJZ: SLUČAJ IZ PLAVA OZBILJAN EPIDEMIOLOŠKI POTENCIJAL

Slučaj prvog pacijenta oboljelog od Kovida-19 iz Plava nosi ozbiljan epidemiološki potencijal i narednih dana može se očekivati novi broj inficiranih građana, ocijenjeno je juče na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) epidemiolog Senad Begić kazao je da je od juče ujutru do popodne obrađeno 103 uzorka i među njima nije bilo pozitivnih slučajeva.

Broj oboljelih oko 17 sati i dalje je bio 288, nakon što je juče otkriveno pet novih slučajeva Kovida 19 – tri iz Ulcinja i po jedan iz Podgorice i Plava.

Kako je saopšteno, osim pacijenta iz Plava koji je hospitalizovan u Beranama, svi ostali su kontakt ranije poznatih slučajeva.Begić je rekao da se u vezi sa slučajem Kovida-19 iz Plava sprovode epidemiološka istraživanja, epidemiološke ekipe Doma zdravlja Berane vrše uzorkovanje i anketiraju porodicu pacijenta, kao i drugih potencijalnih osoba sa kojima je bio u kontaktu.

Pojasnio je da je uzorak za analizu uzet i od zdravstvenih radnika koji su sa pacijentom imali neposredan kontakt.Izvori „Vijesti“ iz beranske bolnice tvrdili su juče i da zdravstveni radnici u toj ustanovi nijesu imali adekvatnu zaštitnu opremu.

Navodno su je dobili tek nakon što je potvrđen slučaj Kovid-19 kod pacijenta iz Plava. Međutim, Begić je juče naglasio da su zdravstveni radnici, prema trenutnim informacijama, nosili ličnu zaštitnu opremu i da se prikupljaju podaci na osnovu kojih će se izvršiti evaluacija rizika, spram procedura i tretmana koje je pacijent dobijao u beranskoj bolnici.

Odgovorio je da je privremeno suspendovan prijem drugih pacijenata i uveden restriktivan režim rada u toj bolnici, što je po protokolu u ovakvim situacijama…Iz Kriznog medicinskog štaba, kao i Opšte bolnice Berane, juče nisu mogli dati podatke o situaciji u toj ustanovi, pojasnivši da je u toku procesuiranje događaja od epidemiološke službe i nadležnih institucija.

Direktor Doma zdravlja Plav Omer Šahmanović, kazao je da je u toj ustanovi stanje redovno.Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Plavljanin kod kojeg je potvrđen novi koronavirus, prije hospitalizacije u beransku Opštu bolnicu, bio je pacijent Doma zdravlja u Plavu.

Na pitanja “Vijesti” u vezi sa slučajem iz Plava, Šahmanović je reportera uputio na IJZ i NKT. Na upit da li su preduzeli bilo kakve mjere zaštite zaposlenih, nakon saznanja da su ljekari plavskog DŽ bili u kontaktu sa osobom kod koje je kasnije potvrđen koronavirus, Šahmanović je rekao da nisu dobili bilo kakve naredbe IJZ i da je situacija – redovna.

Izvor: Vijesti