Jedan od prvih školovanih spasilaca i prvi vođa Gorske službe spasavanja Planinarsko-smučarskog društva „Vojo Maslovarić“ iz Ivangrada, Vukašin – Vule Babović preminuo je početkom aprila  ove godine godine u 84. godini života.

Povodom njegove smrti predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, obratio se sledećim riječima:

Čovjek koji je osvajao ljudska srca i planinske vrhove. Uvijek bio spreman na ljudski poduhvat, na blagu i oštru riječ, ali u pravcu opšteg dobra, a ne lične koristi. Jedan od časnih i dobrih ljudi, čovjek čvrstog i nepokolebljivog stava. Čast mi je bilo poznavati ga i dijeliti sa njim mišljenje o pravim vrijednostima. Neka mu je vječna slava i hvala„, stoji u poruci.

U nastavku je predsjednik Šćekić istakao da mu je izuzetno žao što zbog situacije u gradu i zemlji, usled uvođenja privremenih mjera zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa, Opština Berane nije mogla organizovanjem koomemorativne sjednice da se na pravi način, kakav i odlikuje priznatom Ivangrađaninu i Berancu Vukašinu Baboviću, oprosti od njega.

Predsjednik je ujedno ovim putem izjavio saučešće porodici preminulog Babovića.

Takođe, ovom prilikom uputio je izraze iskrenog saučešća i porodicama nedavno priminulih građana Berana,  koji su zbog pandemije novog virusa KOVID – 19,  morali biti sahranjeni u krugu najuže porodice.

O Baboviću…

Vukašin Babović – planinarski veteran i veliki humanista, rođen je 1936. godine u Ivangradu. Završio je 1965. godine u Zagrebu obuku za rukovodioca i vođu akcije Gorske službe spasavanja.

Planinarsko-smučarsko društvo „Vojo Maslovarić“ je na godišnjoj skupštini Društva, održanoj 18. decembra 1965. formiralo Gorsku službu spasavanja, koja je brojala pet članova.

Iste godine je o podvigu koji je izvela ova Služba danima pisala jugoslovenska štampa. Ivangradski spasioci, predvođeni Babovićem, spasili su od sigurne bijele smrti 200 putnika iz tri autobusa i preko 40 putničkih i teretnih vozila koje je sniježna mećava zarobila na vrhu planine Čakor. Zahvljujući njima putnici su bezbjedno stigli do Peći.