Radovi na javnoj predškolskoj ustanovi „Radmila Nedić“ u Beranama su završeni, a rekonstrukcija je izvršena uz donaciju Ambasade SAD u Crnoj Gori vrijednu 104.000 dolara. Vrtić su obišli predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, ambasadorka SAD u Crnoj Gori NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke i ministar prosvjete dr Damir Šehović.

Predsjednik Šćekić sa ambasadorkom SAD i ministrom prosvjete obišao rekonstruisani vrtić

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić je izrazio zahvalnost što se još jedan značajan projekat realizovao u Beranama.

„Posebno sam zahvalan na tome američkoj Vladi i uvaženoj ambasadorki sa timom, što su i na ovaj način pokazali jedan kontinuitet ulaganja u naš grad. Ovo je pravi primjer da se, pored redovne komunikacije koju imamo, kroz pružanje konkretne pomoći opštini Berane pokazuje jedno iskreno prijateljstvo”, kazao je predsjednik.

Ovo nije jedini projekat koji je realizovala američka ambasada na teritoriji naše opštine.

U prethodnom periodu je bilo dosta projekata. Spomenuću izgradnju zgrade za raseljena lica, sa 94 stambene jedinice, na Rudešu. Na taj način je riješen problem krova nad glavom za 94 pododice, što je od velikog značaja za nas„, naveo je Šćekić.

Predsjednik Šćekić sa ambasadorkom SAD i ministrom prosvjete obišao rekonstruisani vrtić

Donacija za rekonstrukciju vrtića je, prema riječima predsjednika opštine, za Berane od posebne važnosti jer su stvoreni novi, bolji uslovi za kvalitetniji boravak djece u ovoj predškolskoj ustanovi.

Da u Beranama ima prostora za razvoj potvrda tome je i projekat izgradnje drugog vrtića u našem gradu za koji je Opština Berane obezbijedila lokaciju. Svi zajedno treba da uradimo sve kako bismo sačuvali stanovništvo ovdje i stvorili bolje uslove za život”, podvukao je.

Predsjednik Šćekić se zahvalio i direktoru beranskog vrtića Jovanu Komatini, koji je kandidovao ovako značajan projekat i obezbijedio uslove za donaciju, kako bi se stvorio bolji ambijent za djecu koja borave ovđe i zaposlene.

“Nadam se da će ovaj kontinuitet ulaganja biti nastavljen i da će biti još realizovanih projekata u opštini Berane. Još jednom želim da uputim zahvalnost uvaženoj ambasadorki, koja u kontinuitetu pokazuje posebnu paznju prema Beranama. Gospođa Rajnke je tokom trajanja pandemije koronavirusa pozvala i iskazala brigu za građane Berana i želim da joj se zahvalim na tome i ovom pdilikom u ime svih građana Berana”, istakao je predsjednik.

Predsjednik Šćekić sa ambasadorkom SAD i ministrom prosvjete obišao rekonstruisani vrtić

Ambasadorka Rajzing Rajnke je izrazila zadovoljstvo zbog realizacije projekta rekonstrukcije vrtića „Radmila Nedić“, te saradnje sa Ministarstvom prosvjete i Opštinom Berane.

„Ambasada SAD je zadovoljna što djeca u beranskom vrtiću sada imaju bolje uslove, moderan vrtić u kojem će moći da uživaju. Fondovi koje smo koristili za renoviranje Vrtića dolaze od Komande američkih snaga za Evropu (United States European Command – US-EUCOM), koja podržava projekte ne samo u obrazovanju, već i u zdravstvu i u oblasti podrške osobama sa invaliditetom “, rekla je ambasadorka.

Predsjednik Šćekić sa ambasadorkom SAD i ministrom prosvjete obišao rekonstruisani vrtić

Ovom prilikom ministar Šehović je najavio otvaranje nove vaspitne jedinice u Beranama od jeseni, i to u sklopu Univerzitetskog centra.

„U okviru radova na vrtiću „Radmila Nedić“ urađen je novi krovni pokrivač, fasada i zamijenjena stolarija, te će zahvaljujući prijateljstvu koje imamo sa SAD, djeca u Beranama boraviti u ljepšem i bezbjednijem ambijentu“, poručio je ministar Šehović i naglasio: „Ovo nije jedini projekat koji radimo sa Ambasadom SAD u Beranama. Radiće se i na rekonstrukciji osnovne škole „Lubnice“, gdje je visina investicije 250 000, a izvođač je već izabran“.

Zaključio je podatkom da Ministarstvo prosvjete sarađuje sa Ambasadom SAD na čak 15 projekata rekonstrukcije obrazovnih objekata širom zemlje, a ukupna vrijednost donacije američkog naroda je oko 3 miliona evra, samo za obrazovne objekte.

„Posvećeni smo širenju kapaciteta predškolskih ustanova, te ćemo od jeseni otvoriti još jednu vaspitnu jedinicu koja će biti smještena u prostorijama Univerzitetskog centra, jer je postojeći vrtić jedina vaspitna jedinica u gradu“, rekao je ministar.

On se osvrnuo i na strateški važnu investiciju u Beranama – izgradnju novog vrtića u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za koji su već opredijeljena sredstva u visini od 1,5 milion eura, te zahvalio Opštini Berane na ustupljenoj lokaciji za izgradnju vrtića.