„Koristim ovu priliku da se u ime Opštine Berane i u ime svih koji učestvuju u realizaciji ovog projekta, izvinim građanima Berana što su radovi potrajali duže nego što je to bilo predviđeno i da im se ujedno zahvalim na ogromnom strpljenju koje su pokazali, imajući u vidu da smo svi svjesni koliko je ovaj projekat značajan za našu opštinu“, kazao je predsjednik Šćekić u izjavi za medije i dodao, da je potrebno da se svi u ovom trenutku ponašamo nadležno i odgovorno, uz konstataciju da nismo zadovoljni izvođačima, podizvođačima i nadzorom zbog loše dinamike i predugog ostavljanja raskopanih ulica usled loših završnih radova.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić sastao se danas sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlem Radulovićem koji je sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Beranama.

Povod njegove posjete bio je obilazak lokacija na kojima se realizuje projekat  “Unapređenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”.

Nakon obilaska, pumpne stanice „Grad“, rezervoara na Jasikovcu, gradskih ulica gdje su radovi u toku i postrojenja za prečišćivanje otpadnih voda, predsjednik Šćekić i ministar Radulović dali su izjave predstavnicima medija.

Predsjednik je kazao da su danas, na licu mjesta, imali priliku da se uvjere šta je do sada urađeno a šta je ono što tek treba da bude završeno u narednom periodu.

„Možemo konstatovati da je jedan dio projekta vodosnabdijevanja završen na najbolji mogući način, odnosno izraziti zadovoljstvo činjenicom da su postavljeni ciljevi, kada je riječ o pumnoj stanici „Grad“ i rezervoaru na Jasikovcu, uspješno realizovani do kraja“, istakao je predsjednik opštine i dodao da je ostalo da se privedu kraju radovi na postrojenju za tretman otpadnih voda i izgradnji kanalizacione mreže.

Očekujemo da će izvođač radova, u već nekoliko puta predviđenoj dinamici, privesti kraju pomenute radove, rekao je u nastavku.

Predsjednik je na kraju izrazio uvjerenje da će dinamika biti uspostavljena i da će izvođač, shodno svojim obavezama, projekat privesti kraju.

Ministar Radulović je izrazio zadovoljstvo što je završen jedan dio projekta, ali je sa druge strane kazao da je potrebno da se se pristupi rješavanju problema koji postoje kada je u pitanju drugi dio projekta, a riječ je o razlozima tehničke prirode.

„Dobili smo novi dinamički plan u kojem stoji da bi do 14. aprila ove godine trebalo da bude završen uređaj sa objektima, kako je predviđeno projektom koji se odnosi na prečišćivač otpadnih voda. Slobodno mogu reći da je ovo revolucionarna priča za Berane i za sve vode kojima je ovaj grad bogat“, istakao je ministar.

„Druga faza ovog projekta je izgradnja kanalizacione mreže. U toku su radovi na na novom kolektoru koji se spaja sa postojećim tj starom kolektorskom mrežom. Do 1. decembra potrebno je da spojimo uređaj, dobijemo upotrebnu dozvolu i pokažemo parametre. Na taj način pokazaćemo svoju odgovornost prema Evropskoj komisiji koja je finansirala kroz IPA projekte značajan dio ovog projekta kako bi mogli ubuduće kandidujemo za ostale projekte“, naglasio je.

Ministar se takođe zahvalio građanima Berana na strpljenju zbog pomjeranja rokova a predsjedniku Šćekiću na podršci.

„Upućujem ozbiljne kritike, sa ovog mjesta, izvođačima radova i nadzoru koji neadekvatno i nedovoljno reaguju i podvlačim još jednom da se radovi moraju uspješno privesti kraju“, istakao je i objasnio da je ovo jedan reprodukcioni rizik po državu koji je nedopustiv.

Nakon obilaska lokacija, predsjednik Šćekić i ministar Radulović sa saradnicima održali su sastanak u zgradi Opštine na kojem je bilo riječi o budućoj saradnji.

Podsjetimo, uspješnom realizacijom projekta povećaće se životni standard stanovnika opštine Berane, ali i nivo očuvanja prirodnih resursa i životne sredine.

Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 12 miliona eura. Projekat finasira Evropska unija, a kofinansiraju Opština Berane i Vlada Crne Gore.

print