„Opština će i u narednoj godini nastaviti da ulaže u obrazovanje, infrastrukturu…“, kazao je predsjednik Šćekić.

Predsjednik Šćekić priredio radni doručak za novinare i čestitao Sekuloviću na osvojenim nagradama

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, sa saradnicima, pred nastupajuće novogodišnje i božićne praznike, priredio je tradicionalni radni doručak za novinare.

Predsjednik se na početku svog obraćanja osvrnuo na prvu polovinu 2020. godine, koju je obilježila pojava virusa korona.

„Kriza izazvana pandemijom uticala je na kompletno društvo. Nama, kao Opštini, od velikog značaja je bila vaša bezrerezvna pomoć prilikom informisanja građana Berana o mjerama i aktivnostima Opštinskog štaba. Zbog toga smo vam zahvalni.

Sagledavajući situaciju u ovom trenutku možemo konstatovati da je prošla sa koliko toliko manje posledica, nego što smo očekivali. Žao nam je što je bilo i što još uvijek ima preminulih od posledica ovog opasnog virusa“, kazao je predsjednik opštine.

Realizacija značajnih infrastrukturnih projekata

Iako je Opština Berane imala značajne finansijske probleme zbog pandemije jer su prihodi u 2020-toj bili daleko manji u odnosu na 2019. godinu, uradilo se dosta toga na polju infrastrukture, naglasio je predsjednik.

“Većina ulica u gradu dobila je novi asfalt. Uređeni su postojeći i urađeni novi parking prostori, a dva gradska parka su rekonstruisana i uljepšana novim mobilijarom. Projekat koji se izdvojio po značaju jeste rekonstrukcija puta ka spomen kompleksu Jasikovac.

U saradnji sa IFAD-om i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja samo u ovoj godini asfaltirali smo 5200 metara seoskih puteva. Rekonstruisali smo vodovod u MZ Petnjik.

Kada se radi samo o uličnoj rasvjeti, mi smo za ovih sedam godina postavili više kilometera rasvjete nego što je postavljeno za pedeset godina prije toga. To smo finansirali iz spostvenih sredstava„, istakao je predsjednik.

Mini hidroelektrana uskoro počinje sa radom

Saopštio je da se nada da će odmah nakon dobijanja upotrebne dozvole mini hidroelektrana „Miolje polje“ početi sa radom.

„Za nas je to značajan projekat koji će u dobroj mjeri podmiriti potrebe za električnom energijom, a da pri tome neće praviti nikakve ekološke štete, i od kojeg će lokalna samouparava imati korist“, objasnio je predsjednik.

Pomoć Beranama mora biti veća

Istakao je da je pomoć države Beranama u vrijeme prethodne vlasti bila dosta selektivna, a morala je biti realnija i izdašnija.

„Siguran da se će nova Vlada imati drugačiji odnos prema našoj opštini jer Vasojevići i polimski kraj to zaslužuju. Nedavna posjeta novog ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića Beranama, i to u prvih deset dana nakon stupanja na dužnost, kao i sam tok razgovora koji smo vodili tom prilikom, govori u prilog tome“, istakao je Šćekić.

Građani su 30. avgusta pokazali da žele uređenu državu

Godinu na izmaku obilježilo je takođe i ugrožavanje ljudskih sloboda i prava na izgovorenu riječ, rekao je predsjednik opštine.

Građani su na izborima 30. avgusta pokazali šta misle o politici, sada već bivših struktura koja je imala na državnom nivou. Pokazali su da žele promjene, slobodu, normalno funkcionisanje države, bolji standard, da žele novi pristup i novi sistem, a to su sasvim normalns očekivanja za bilo koje društvo i bilo koju zajednicu“, rekao je predsjednik opštine.

Nastavićemo da ulažemo u obrazovanje

Istakao je da je Opština Berane bila spremna da ojača sistem iako to nije bila njena nadležnost. Tu se prije svega osvrnuo na aktivnosti lokalne samouprave, kada je riječ o obrazovanju.

“Mi već sedam godina obezbjeđujemo besplatne udžbenike. Ponosni smo što ovom Odlukom lokalne Skupštine, kojom poštujemo Ustav Crne Gore, stvaramo preduslove za bolju perspektivu i život naših građana, a posebno nam je drago što su rukovođene primjerom Opštine Berane i druge opštine u Crnoj Gori započele sa besplatnom dodjelom udžbenika. Nadamo se da će u budućem periodu Ministarstvo prosvjete spovresti tu odluku na državnom nivou“, kazao je predsjednik Šćekić.

Podsjetio je i da Opština tradicionalno organizuje svečanost na kojoj se nagrađuju najbolji učenici, kao i oni najuspješniji na takmičenjima znanja u zemlji i inostranstvu.

“Opština Berane je pomogla u značajnoj mjeri rješavanju infrastrukturnih problema određenih škola i na taj način nastavila praksu ulaganja u obrazovanje”, rekao je predsjednik.

Pomoć za Opštu bolnicu i Dom zdravlja

Podsjetio je da je lokalna uprava uplatila iznos u visini od 30 hiljada eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, koji je bio oformljen zbog pandemije koronavirusa.

„Novac je bio namijenjen za jačanje kapaciteta Doma zdravlja „dr Nika Labović“ i Opšte bolnice u Beranama. S obzirom da nije objavljeno da je i naša Opština bila jedan od donatora, a kako je u pitanju novac svih Beranaca, onda smo imali obavezu da obavijestimo javnost tada o tome”, naveo je Šćekić.

Na kraju se predsjednik Šćekić zahvalio novinarima što na pravi način informišu o situaciji u gradu i na taj način utiču na rješavanje određenih problema, čestitajući im ujedno predstojeće novogodišnje i, onima koji slave, božićne praznike.

Čestitke Sekuloviću na osvojenim nagradama

Predsjednik je ovom prilikom, uz prigodan poklon, čestitao novinaru Večernjih novosti Milutinu Sekuloviću na osvojene tri nagrade, i to za novinarsku hrabrost „Milan Panić“ i jednogodišnji novinarski rad – nagrade kompanije „Novosti“, kao i poslednju „Mirko Čupić“ lista „Jedinstvo“ sa Kosova i Metohije.

Sekulović, koji je dobio nagrade za izvještavanje o litijama u Crnoj Gori, zahvalio se u ime novinara predsjedniku i njegovim saradnicima na korektnoj saradnji, kao i na ukazanoj pažnji.

Predsjednik Šćekić priredio radni doručak za novinare i čestitao Sekuloviću na osvojenim nagradama

Radnom doručku su prisustvovali predstavnici sledećih medijskih kuća: Tufik Softić i Snežana Milić (direktor i glavna urednica Radija Berane), Darko Jovović (dnevne novine „Dan“), Violeta Jašović (Portal Berane), Sead Sadiković (TV Vijesti), Milutin Sekulović (Večernje novosti) i Dragan Dedović (Radio Crne Gore).

Prisustvovali su i glavni administrator Miladin Tmušić, menadžer Opštine Vladimir Đaković, šefica Kabineta predsjednika Dubravka Jovančević i šef Biroa za odnose sa javnošću Nikola Urošević.