Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić najoštrije je osudio na Tviteru nelegalni čin odstrela ženke medveda koja je bila sa mladuncima u selu Rovca kod Berana, a koji je uzrujao čitavu crnogorsku javnost, navodeći da onaj ko je to uradio pokazuje bezosjećajnost, građansku neodgovornost i baca mrlju na cijeli grad i ogromnu većinu časnih građana Berana koji su prepoznati po humanosti, herojstvu, obrazovanju i kulturi.

Predsjednik Šćekić pozvao Vladu da uvede opšti zabran lova

„Nažalost, neodgovorni pojedinci ovakvim i sličnim nedjelima pokazuju sebičnost, odsustvo humanosti i nedostatak svijesti o potrebi zaštite biljnog i životinjskog svijeta i tako stvaraju lošu sliku o Beranama“, saopštio je predsjednik Šćekić.

On je pozvao Vladu Crne Gore da po hitnom postupku predloži izmjene Zakona o lovstvu, kako bi se uveo opšti zabran lova na teritoriji Crne Gore na period od najmanje deset godina, radi zaštite i obnavljanja populacije divljači koja se nalazi pred istrebljenjem zbog krivolova.

„Moratorijum bi bio najbolji način da se spriječi krivolov, a neophodno je da poslove lovočuvarske službe preuzme policija jer lovačka udruženja nisu u stanju da na efikasan način zaštite lovišta od krivolova“, naglasio je predsjednik Opštine Berane.

Osumnjičenima za ubistvo medveda M.Č. (30) i D. G. (36) određeno je zadržavanje do 72 sata, saopšteno je iz Uprave policije.

Dva mladunčeta su pronađena rano juče kod Hotela Berane i u Lugovima pored Lima i vraćena su, zahvaljujući pomoći ekipe iz Podgorice, u prirodno stanište.

Medved je u Evropi zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje. Zbog toga su usvojeni međunarodni dokumenti koji ih štite, a čiji je potpisnik i Crna Gora.

Prema crnogorskom Zakonu o divljači i lovstvu, trajno je zabranjen lov na mečku s mečetom do dvije godine starosti i na mužjaka i ženku do dvije godine starosti.