Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić obišao je lokalitet Tumbarice u selu Donja Ržanica sa svojim saradnicima, gdje postoje ostaci takozvanog Tumba grada nastalog 4.500 godina prije nove ere.

Predsjednik Šćekić posjetio lokalitet Tumbarice i Polimski muzej

O istoriji lokaliteta i istraživanjima predsjednika su upoznali direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić, arheolog Predrag Lutovac i muzejski savjetnik Slobodan Obradović.

Predsjednik je prilikom obilaska istakao da je zadovoljan radovima koji su u proteklom periodu izvedeni na ovom prostoru.

“Ono što planiramo da uradimo u narednom periodu jeste obilježavanje ovog lokaliteta i popravljanje putne infrastrukture koja vodi do ovog značajnog arhelološkog nalazišta”, kazao je Šćekić i naglasio da je to potrebno uraditi i kada je riječ o drugim lokalitetima na području Berana kako bi se na taj način unaprijedila turistička i kulturna ponuda grada.

Predsjednik Šćekić posjetio lokalitet Tumbarice i Polimski muzej

Kako su objasnili iz Polimskog muzeja, Tumbarice važe za lokalitet sa neprocjenjivim arheološkim blagom. Nalazište svjedoči o ostacima tzv. Tumba grada, te su materijalni nalazi ovog lokaliteta jedinstveni ne samo u Crnoj Gori, već i na prostoru Balkana kada je arheologija u pitanju.

Radi se o ostacima rimskog utvrđenja, bedemskih zidina debljine 1,4 metra i kula stražara, koje dominiraju nad čitavim utvrđenjem. Na najvišoj koti ovog lokaliteta, okružena bedemima, nalazi se ranohrišćanska crkva dimenzija 11,7 sa 7 metara. Nalazište svjedoči o životu u tom prirodnom refugijumu (utočištu), naseljenom još u neolitu, oko 4.500 godina prije nove ere. Pronađeni su ukrasi sa vizantijske pojasne garniture, zatim srebrni i bronzani novac iz rimskog i vizantijskog perioda…“, objasnili su predstavnici beranskog muzeja, čiji je tim pronašao arehološke ostatke.

Predsjednik Šćekić posjetio lokalitet Tumbarice i Polimski muzej

Nakon toga, predsjednik je u pratnji potpredsjednika opštine Rada Kljajića i Marka Lalevića, kao i savjetnika u Službi predsjednika Zorana Jojijća, posjetio Polimski muzej i obišao muzejski depo, zbirku predmeta, galerijski prostor…

Šćekić je ocijenio tokom posjete da je potrebno povećati ulaganja u muzej, kako bi se unaprijedio rad ove ustanove, kao i da u narednom periodu treba pristupiti restauraciji slika.

Povezana vijest: