„Vi ste ponos ovog grada, i prilika je da i danas, sa ovog mjesta ponovim jasan i nedvosmislen stav ove lokalne uprave da ćete i ubuduće imati podršku Opštine Berane“, istakao je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić na svečanosti povodom dodjele opštinskih nagrada i priznanja za oko 170 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola.  

tekst

Opština Berane je, u saradnji sa školama, petu godinu zaredom organizovala svečanu dodjelu nagrada i priznanja za oko 170 najuspješnijih učenika osnovnih i srednjih škola sa područja naše opštine za školsku 2018/19. godinu.

Na svečanosti u Centru za kulturu su, ovom prilikom, nagrađeno je deset đaka generacije, 140 dobitnika diplome Luča, zatim 13 učenika koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima znanja u zemlji i inostranstvu, uključujući i najbolje iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Beranama.

tekst

Ovaj dan, kako je kazao predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, predstavlja jedan od najljepših kako za Beranke i Berance, tako i za ovu lokalnu samoupravu.

„Svaki predsjednik posebno čeka ovakve i slične trenutke. Promocija vašeg znanja je čvrsta potvrda da je budućnost ovoga grada i naše države u sigurnim rukama. Sve ove silne petice, nagrade, pehari, diplome šalju poruke uspjeha, ljepote i pameti, koja je dio Vas, a mi danas s osjećanjem posebnog ponosa ističemo to“, naveo je.

Predsjednik je poručio učenicima da su izabrali najljepši put promocije, jer se znanjem na najbolji način dokazuje sve ono što nose sa sobom i u sebi.

„Siguran sam da ste svjesni svojih kvaliteta i vrijednosti, ali sam isto tako siguran da znate da su u ukupnom mozaiku vaših uspjeha veliku ulogu odigrali vaši roditelji i porodica sa jedne strane, i vaši predavači, profesori, odnosno vaspitna ustanova sa druge strane. To je još jedan dokaz da se zajedničkim naporima postižu najvrednija djela“, kazao je predsjednik, iskoristivši priliku da i njima uputi riječi zahvalnosti.

Mi ćemo, rekao je potom predsjednik, sa svoje strane, i dalje povlačiti poteze, koji će i vama i ostaloj našoj djeci, olakšati put ka uspjehu.

„U okviru svojih mogućnosti pratićemo i podržati svaki vaš budući uspjeh, uz našu ogromnu želju da vaše nesporno znanje, vaše buduće diplome, valorizujete u našem gradu“, naglasio je i nastavio:

 „Sada već tradicionalna dodjela besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, dodjela godišnjih stipendija za studente talente i ostali vidovi podrške svim našim vaspitno – obrazovnim ustanovama biće i dalje u vrhu naših prioriteta, jer smo sigurni da je obrazovanje temelj i osnova razvoja svakog modernog društva“, podvukao je predsjednik opštine.

Predsjednik se posebno obratio maturantima riječima: „Pozivam vas da svoja buduća znanja iskoristite za napredak naših Berana“

„Dozvolite mi da se posebno obratim našim dragim maturantima, koji su širom otvorili svoja životna vrata. Kao što ste blistali vašim znanjem tokom školovanja, Vašom ljepotom tokom polumaturske i maturske večeri, želim Vam od sveg srca da, skupa sa onima koji su vam pomogli da koračate stazom uspjeha, odaberete vaš dalji životni put, koji će umnogome opredijeliti i vaše buduće profesionalne angažmane. I, naravno, ne zaboravite one koji su sve vrijeme bili uz vas i sa vama. I pozivam vas, da svoja nesporna buduća znanja valorizujete upravo ovdje, u svom gradu, gdje ste i napravili početne životne korake i pobjede“, kazao je prvi čovjek naše opštine.

Na kraju je predsjednik poručio učenicima da ovakvi i slični dani budu i ubuduće sastavni dio njihovih života.

„Vaši uspjesi postaju vodilja budućim generacijama. Postavili ste neke nove granice u dostizanju vrijednosti koji ne mogu ostaviti ravnodušnim ni lokalnu upravu, ni državu, ni društvo u cjelini. A ove nagrade danas su samo simboličan znak pažnje i poruka lokalne uprave da vam se istinski divimo“, kazao je predsjednik, pozovavši ih ujedno da pojedinačna dostignuća i uspjehe usmjere ka opštem dobru.

Osim predsjednika opštine, nagrade učenicima su uručili predsjednik SO Berane Novica Obradović, potpredsjednici Rade i Kljajić i Marko Lalević, sekretarka za opštu upravu i društvene djelatnosti Danijela – Danka Marković,kao i direktorica Polimskog muzeja, Violeta Folić.

Direktor gimnazije „Panto Mališić“, Sreten Lutovac, obratio se u ime kolektiva škola, pozdravljajući najbolje učenike osnovnih i srednjih škola.

„Svečanost koju već nekoliko godina Opština Berane organizuje krajem nastavne godine za učenike, potvrđuje da i lokalna uprava posebno akcentuje rad i rezultate koje ostvaruju obrazovne ustanove, odnosno učenici kao njihovi najbolji reprzenti“, kazao je direktor, podsjetivši da su nastavnici, ti koji su uložili poseban trud usmjeravajući talentovane učenike, što je u značajnoj mjeri doprinijelo ostvarivanju natproječnih rezultata.

„I zato, bilo bi lijepo ukoliko bi već naredne godine , na ovom mjestu, pored nagrađenih učenika vidjeli i nagrađene nastavnike“, podvukao je Lutovac.

Sve nagrade i priznanja koja ste osvojili, poručio je direktor učenicima, imaju poseban sjaj.

„Moja želja je da ne dozvolite da samo sjaj priznanja bude ono čime ćete nastojati da plijenite u budućnosti, već vam poručujemda budte usmjereni ka onome što se nalazi u osnovih tih ostvarenih rezultata. A to su zannja i vještine, to su brojna stečena iskustva u školskom radu, kroz mnoge nastavne i vannastavne aktivnosti“, kazao je on.

Lokalna uprava je za dobitnike diplome Luča 1 iz srednjih škola, đake generacije i učenike koji su postigli uspjehe na takmičenjima, obezbijedila novčane nagrade i knjige, dok su ostali dobili knjige.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je hor Muzičke škole, pod dirigentskom palicom profesorice Ivane Pantović, a u klavirskoj pratnji, profesorice Natalije Djačenko i mladi gitarista, Lazar Jokić.

Uručenju nagrada prisustvovali su, pored učenika, direktori osnovnih i srednjih škola sa područja opštine, profesori i nastavnici, odbornici, direktori javnih preduzeća i institucija i roditelji učenika.

Program je vodila Slađana Piper, novinarka Radio Berana.

tekst
tekst
tekst
tekst
tekst
print