„Njegoševska i Svetosavska Crna Gora živjeće vječno, čuvaće sjećanje na svoje blagopočivše svete patrijarhe, mitropolite i vladike, i davaće patrijarhe za tron Svetog Save i očuvanje našeg imena i bića“, stoji, između ostalog, u saopštenju predsjednika opštine Dragoslava Šćekića.

PREDSJEDNIK ŠĆEKIĆ: Odlazak Patrijarha Irineja još jedan veliki gubitak za našu Crkvu

Povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić saopštio je da je ovo još jedan veliki gubitak za našu Srpsku pravoslavnu crkvu, nakon nedavnog upokojenja Visokopreosvećenog vladike Amfilohija.

„Imao sam tu čast i privilegiju da upoznam Njegovu Svetost Patrijarha Srpskog, Gospodina Irineja. Skromnost i umjerenost Njegove svetosti bile su ljudske i crkvene vrline koje su izazvale posebno poštovanje. Njegov blagi glas je odavao posebnu toplinu i osjećaj bliskosti.

Ovo je još jedan veliki gubitak, nakon upokojenja Visokopreosvećenog vladike Amfilohija, za pravoslavnu crkvu i našu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Njegoševska i Svetosavska Crna Gora živjeće vječno, čuvaće sjećanje na svoje blagopočivše svete patrijarhe, mitropolite i vladike, i davaće patrijarhe za tron Svetog Save i očuvanje našeg imena i bića“, zaključuje se u saopštenju predsjednika Šćekića.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej preminuo je rano jutros, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh se nalazio u Vojnoj bolnici na Karaburmi u Beogradu.

Od 5. novembra je bio na liječenju, a dan ranije je konstatovano da je pozitivan na koronavirus.