Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić prisustvovao je danas u Podgorici Konferenciji posvećenoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koju je organizovala NVO MANS.

Šćekić na konferenciji o borbi protiv korupcije i kriminala

Crna Gora po ugledu na Italiju treba da propiše načine upravljanja imovinom koja je stečena kriminalom, kako bi se nakon oduzimanja iskoristila u dobrotvorne i humanitarne svrhe, poručila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović.

Ona je na konferenciji o oduzimanju i upravljanju imovinom koja je stečena kriminalom, kazala da se iz pravosudnih i sudskih presuda ne brišu samo imena osoba kojima se sudilo, nego i neke osnovne informacije preko kojih bi moglo da se zaključiti kuda idu tokovi novca i narkotika.

„Čak kada se ta imovina trajno oduzme ona se ne koristi, tako da treba da se obezbijedi da po ugledu na Italiju Crna Gora propiše i načine upravljanja imovinom i korišćenja te imovine“, istakla je Ćalović.

Foto: Mina

Ona je rekla da od propusta sudstva i tužilaštva u slučajevima organizovanog kriminala koji se okončavaju oslobađajućim presudama društvo ima trostruku štetu.

Generalna direktorica direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković kazala je da u okviru opštih demokratskih procesa u Crnoj Gori koji uključuju promjenenu političkom, ekonomskom i zakonodavnom sistemu, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavlja značajan dio.

Ambasador Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da je oduzimanje imovine stecene kriminalom važna tema i ključni instrument u borbi protiv kriminala i korupcije.

„Crna Gora je postigla neki nivo napretka, ali to pitanje je još za zabrinutost“, istako je Orav.

On je podsjetio na poslednji izvještaj Evropske komisije gdje je ukazano da Crna Gora treba da pojača napore i sprovodi finansijske istrage u isto vrijeme sa kriminalnim istragama.

“Jake i nezavisne institucije ostaju ključna stvar u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručio je Orav.

print