Predsjednik opštine je istakao u svom obraćanju da šaljemo nedvosmislenu poruku slobode, antifašizma iz slobodarskih Berana. Za predsjednike opštine i Skupštine, kao i članove Komisije za realizaciju Odluke o podizanju spomen obilježja, oredeni zasluge od ambasadora Maslenikova. Predsjednik uručio zahvalnicu u ime Opštine Berane njegovoj eksleneciji.

Predsjednik Šćekić i ambasador Rusije otkrili bistu maršala Žukova, prisustvovao vladika Joanikije

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić i ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, uz prisustvo episkopa Budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske, Gospodina Joanikija, svečano su na Dan heroja otadžbine u Cvetnom parku u Beranama otkrili spomen bistu maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu.

Predsjednik Šćekić i ambasador Rusije otkrili bistu maršala Žukova, prisustvovao vladika Joanikije

Događaju su, uz poštovanje epidemioloških mjera, prisustvovali predsjednik SO Berane Novice Obradovića, predsjednik skupštinske Komisije za praćenje i realizaciju Odluke o podizanju spomen obilježja Boris Boričić i drugi gosti.

Predsjednik Šćekić je u svom obraćanju kazao da danas otkrivamo spomen bistu posvećenu maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu, najodlikovanijem maršalu u istoriji Sovjetskog saveza i Rusije.

Posebno me čini srećnim činjenica da otkrivanjem spomenika maršalu Žukovu šaljemo nedvosmislenu poruku slobode, antifašizma iz slobodarskih Berana„, kazao je predsjednik opštine i dodao:

„Vaša ekslenecijo, preosvećeni Vladiko, predsjedniče Skupštine opštine, predstavnici boračke organizacije, kolega Careviću. Spomen bista je dar Ruske federacije Opštini Berane i njenim građanima na radost snaženja i unapređenja kulturnih i istorijskih veza naših naroda“.

Predsjednik Šćekić i ambasador Rusije otkrili bistu maršala Žukova, prisustvovao vladika Joanikije

Naglasio je da se na ovaj način jačaju bliski, prijateljski odnosi između naše dvije države.

„Maršalu Žukovu je mjesto i u Beranama, jer je ovaj kraj i u drugom svjetskom ratu bio sinonim borbe za slobodu i istinske, ljudske vrijednosti, oličene u borbi protiv fašizma, a za neki bolji i pravedniji svijet“, naveo je predsjednik opštine.

Na kraju je predstavnicima Ruske Federacije uputio i riječi zahvalnosti za doprinos da, kako je rekao, ovaj divan spomenik od danas uljepšava Cvetni park, Berane i Crnu Goru.

„U iskrenoj vjeri da nastavljamo našu zajedničku borbu na putu antifašizma i njegovanja tradicija i vrijednosti, vratimo na najviši nivo saradnju i prijateljstvo Crne Gore i Rusije, ja Vas još jednom najiskrenije pozdravljam“, zaključio je Šćekić u svom obraćanju.

Predsjednik Šćekić i ambasador Rusije otkrili bistu maršala Žukova, prisustvovao vladika Joanikije

Ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov se zahvalio vlastima Opštine Berane i građanima na inicijativi za postavljanje spomenika jednom od, kako je istakao, legendarnih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, čovjeka s čijim imenom je vezana pobjeda nad fašizmom.

U godini kada obilježavamo 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu inicijativa za postavljanje spomen biste predstavlja značajan doprinos našoj zajedničkoj pobjedi nad fašizmom„, kazao je ambasador, dodajući da je simbolično što je spomenik otkriven na Dan heroja otadžbine, koji se danas obilježava u Rusiji.

Istakao je da je Jugoslavija dala svoj doprinos u pobjedi nad fašizmom, kao što je i Crna Gora, koja je izgubila deset odsto svog stanovništva u tom ratu.

„Maršal Žukov je bio oličenje hrabrosti. Uvijek na najopasnijim i najodgovornijim djelovima fronta. To su priznavali i njegovi protivnici u bitkama za Moskvu, Lenjingrad ili Staljingrad”, kazao je amabasador Rusije.

U ime skupštinske Komisije, obratio se predsjednik Boris Boričić, zahvaljujući se svima onima koji su dali doprinos u realizaciji odluke o postavljanju spomen biste u Beranama.

Kako je saopšteno, u Cvetnom parku biće postavljena još jedna bista heroju Aleksandru – Leksu Saičiću, koji je bio kapetan crnogorske vojske. On je u Ruskoj vojnoj službi, herojski branio interese Rusije.

Ordeni zasluge i zahvalnica

Predsjednik Šćekić i ambasador Rusije otkrili bistu maršala Žukova, prisustvovao vladika Joanikije

Nakon otkrivanja biste, predsjednik opštine Dragoslav Šćekić i ambasador Vladimir Maselenikov održali su sastanak u Maloj sali Opštine Berane.

Predsjednicima opštine i Skupštine, kao i predsjedniku Komisije za realizaciju Odluke o podizanju spomen obilježja, ordene zasluge uručio je ambasador RF u Crnoj Gori ovom prilikom.

Ostalim članovima komisije će biti uručeni naknadno zbog poštovanja epidemiloških mjera.

Predsjednik Šćekić je njegovoj ekselenciji uručio zahvalnicu u ime Opštine Berane.