Student Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), naš sugrađanin Blagoje Babić, sa prosjekom deset, proglašen je za najboljeg studenta iz oblasti medicinskih nauka.

Predsjednik Šćekić čestitao sugrađaninu Blagoju Babiću na priznanju za najboljeg studenta iz oblasti medicinskih nauka

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je u ime Opštine i svoje lično ime, čestitao Babiću na postignutom uspjehu, naglašavajući da je riječ o uzornom mladom građaninu i stipendisti Opštine Berane.

„Blagojev uspjeh je i uspjeh našeg grada. Opština Berane će uvijek podržavati sugrađane i sugrađanke na putu usavršavanja u naučnim dostignućima. Neka ova nagrada bude jedna u nizu onih koje će Blagoje u budućnosti dobijati, a ujedno i podstrek ostalim studentima, sadašnjim stipendistima i budućim generacijama“, poručio je predsjednik.

Podsjećamo, predsjednik Šćekić je u julu prošle godine organizovso prijem za Babića, kao najboljeg diplomca medicine sa prosjekom deset.

Tokom svojih akademskih godina primao je stipendiju Opštine Berane u periodu od 2014. do 2019. godine.

U nastavku pročitajte u cjelosti tekst o Babiću, koji je preuzet sa zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore:

Predsjednik Šćekić čestitao sugrađaninu Blagoju Babiću na priznanju za najboljeg studenta iz oblasti medicinskih nauka
Foto: Univerzitet CG

Na sjednici Senata  Univerziteta Crne Gore, na prijedlog vijeća Medicinskog fakulteta, Plaketa Univerziteta Crne Gore, kao nagrada za završene studije sa najboljim uspjehom iz oblasti društvenih nauka, dodijeliće se na naknadno organizovanoj prigodnoj svečanosti i dodjeli plaketa i diploma, studentu Medicinskog fakulteta,  Blagoju Babiću (10,00).

O značaju ovog priznanja, zalaganjima tokom studija, motivaciji, planovima za budućnost i savjetima za mlade kolege razgovarali smo sa njim.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam proglašen za najboljeg studenta za oblast medicinskih nauka. Ova nagrada predstavlja najveće priznanje za sve ono što sam uradio u toku studija, daje podstrek za dalje učenje i usavršavanje, ali i motivaciju za postizanje još boljih rezultata u daljem radu“, rekao je student Babić.

Najveću motivaciju tokom studija, kaže on, predstavljala je činjenica da ljekarska profesija daje mogućnost da liječimo ljude i spašavamo živote, a veći i bolji motiv od toga nije potreban.

„Medicina zahtijeva puno truda, rada, odricanja, posvećenosti i požrtvovanja, ali sa druge strane pruža brojne mogućnosti. Možete se baviti naukom, raditi sa pacijentima, baviti se promocijom zdravlja itd. To znači da za studenta medicine nakon završenih studija uvijek postoji dobra prilika za dalje napredovanje i usavršavanje u raznim pravcima“, kaže Babić.

Na Medicinskom fakultetu, u toku studija, bio je angažovan kao demonstrator na predmetu Medicinska fiziologija. Mogućnost prenošenja znanja drugima predstavlja mu posebno zadovoljstvo.

„Radi se o bazičnoj grani medicine koja predstavlja svojevrsni osnov medicine kao cjelovite nauke. Prenošenje znanja na studente me je naučilo da pristupam na različite načine medicini. Kroz ovaj vid angažmana još više sam zavolio nauku“, dodaje student.

Pored toga, u toku studija je, kako kaže, učestvovao na velikom broja seminara, predavanja i naučnih skupova iz različitih oblasti medicine i srodnih oblasti, a ističe učešće na najvećem skupu studenata medicine u Crnoj Gori koji je organizovala studentska organizacija MoMSIC (Montenegrin Medical Student International Committee) pod pokroviteljstvom IFMSA (International Federation of Medical Students’ Association).

Njegova želja je da u predstojećem periodu, kroz adekvatnu specijalizaciju, usavršava svoja medicinska znanja i vještine. 

„Volio bih da jedan dio svog daljeg učenja i usavršavanja provedem na nekim od vodećih evropskih i svjetskih medicinskih centara. Želim i da nastavim svoje akademsko usavršavanje, najprije kroz doktorske studije, a zatim i kroz angažovanje u nastavi na Medicinskom fakultetu UCG“, rekao je Babić.

Budućim studentima Medicinskog fakulteta UCG poručuje sljedeće: „Trudite se i učite, jer je znanje najveće bogatstvo koje čovjek može imati i glavni pokretački motor svakog društva, a samo učeni ljudi su kadri za velika đela. Takođe je važno da vjerujete u sebe i ne odustajete od svojih ciljeva. Prije svega, volite ono čime se bavite, jer kada čovjek voli ono što radi tada ništa nije teško. Zato, samo naprijed!“