„Svi mi u Beranama, kao i Crnoj Gori, treba sa ponosom da izgovaramo ime ovog istaknutog pripovjedača, pjesnika, književnog kritičara i slikara“, kazao je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, između ostalog, otvarajući izložbu Veličkog u Polimskom muzeju.

tekst
Foto: Polimski muzej

U prisustvu velikog broja posjetilaca, u galeriji Polimskog muzeja, otvorena je izložba slika renomiranog autora Todora ŽivaljevićaVeličkog, pod nazivom „Iracionalni pejzaži“.

Otvarajući izložbu, predsjednik opštine, Dragoslav Šćekić je kazao kako ime ovog istaknutog umjetnika nosi jednu posebnost i veličinu.

„On je čovjek, koji ostavlja dubok trag u svakoj životnoj oblasti, u kojoj je stvarao ili još uvijek stvara“, naglasio je predsjednik.

tekst
Foto: Polimski muzej

On je istakao da slike ovog velikog stvaraoca imaju posebnu draž.

„I kao što negdje pročitah: umjetnik Velički dok piše slika, a kad slika u mislima piše. To je vrlina i osobina samo našeg Todora. I upravo iz tih posebnih vrlina, koje ga krase, nastaju isto tako posebne slike“, naveo je predsjednik, ističući potom da koliko daje sebe književnosti i slikanju, ništa manje se ne predaje kada je riječ o očuvanju istinske crnogorske tradicije, oličene u očuvanju srpskog jezika i ćirilice“, naveo je predsjednik.

Urednik časopisa „Tokovi“ Damjan Ćulafić govoreći o slikarskom djelu Veličkog, između ostalog, kazao je:

„Svojim pejzažima, primakao se srpskim impresionistima Nadeždi Petrović, Kosti Milićeviću, i dijelom, Milanu Milovanoviću, a nije mu daleko po duhu ni slikarsko djelo Mila Stojkovića“.

Todor Živaljević je diplomirao u Beogradu na Filološkom fakultetu, na odsjeku za jugoslovensku i opštu književnost. Više od 40 godina se bavi slikarstvom. Do sada je imao ukupno deset samostalnih izložbi, od Beča 1987. godine, preko Nikšića i Petrovca, pa sve do Podgorice prošle godine, i više od sto grupnih.

Ovo je drugi put da ima izložbu u Beranama. Prvi put je to bilo 2017. godine.

tekst
Foto: Polimski muzej

„Izložbom “Iracionalni pejzaži” predstavljam se novim i drugačijim radovima na kojima je dajem topliji dio svoje duše“, kazao je sam autor.

Izložba će biti otvorena u galeriji muzeja u narednih mjesec dana.

tekst
Foto: Polimski muzej
tekst
Foto: Polimski muzej