Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić sa saradnicima prisutvovao je prijemu povodom Dana pobjede i oslobođenja Evrope od fašizma u Ambasadi Ruske federacije

Ambasador RF,  Sergej Gricaj je u pozdravnom govoru istakao odlučujuću ulogu Sovjetskog saveza u slamanju fašizma  i naglasio da su potrebni složeni napori u borbi sa sa lažiranjem istorije Drugog svjetskog rata, koje je nažalost sve prisutnije. „Nije tajna da  danas u cijelom nizu zemalja  pokušavaju reinterpretirati, iskriviti događaje iz tog rata. Njihov cilj je jasan – da se oslabi moć i moralni autoritet moderne Rusije, da se oduzme njen status zemlje-pobjednice sa svim narednim međunarodno-pravnim posljedicama, da se podjele i zavade narodi, da se koriste istorijske spekulacije u geopolitičkim igrama. Mi ćemo stalno, sa puno argumenata, uporno braniti istinu o ratu, o kolosalnom doprinosu sovjetskog naroda Pobjedi, o objedinjujućoj i odlučujućoj ulozi Sovjetskog Saveza u pobjedi nad nacizmom».

Kao nastavak dugogodišnje tradicije povodom praznika Velike Pobjede, od 7. do 10. maja  u Crnoj Gori boravila je delegacija Moskovskog gradskog savjeta veterana (MGSV), koju su činili Adrijan Gogin (veteran pokreta sjećanja na opsadu Leningrada), Aleksandar Suslenikov (u sastavu 3. Ukrajinskog fronta oslobađao je Ukrajinu, Austriju, Mađarsku, Njemačku) i Jurij Družinin (ratovao je u sklopu 17. gardijske Orlovske tenkovske brigade, učesnik Staljingradske bitke).

Događaj su posjetili predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, opština i poslovnih krugova, kao i članovi diplomatskog kora, sunarodnici i prijatelji Rusije.