Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić čestitao je svim građanima 21. jul, Dan opštine Berane. U svom obraćanju građanima Berana, u spomen kući vojvode Gavra Vukovića, uputio je poruke zajedništva i građanskog jedinstva radi prevazilaženja društvenih podjela, i osvrnuo se na realizovane aktivnosti Opštine Berane u cilju razvoja grada.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić čestitao građanima 21. jul - Dan opštine Berane (VIDEO)

Govor predsjednika opštine prenosimo integralno:

„Poštovani prijatelji, dragi Beranci,

Složenost situacije kroz koju prolazi savremeni svijet, pruzrokovana pandemijom koronavirusa, ne dozvoljava nam da 21. jul – Dan našeg grada proslavimo na način, na koji to uobičajeno radimo. Bez obzira na to, ja želim i danas da podsjetim da uz 13.jul – Dan državnosti, ovaj datum, u srcima svih nas zauzima posebno mjesto. Dvadeset prvi jul nosi sa sobom osjećaj ponosa i pripadnosti slavnim trenucima beranske i crnogorske istorije. Tadašnja Narodna skupština poslala je poruku zajedništva u borbi za slobodu i bolje sjutra, poruku u kojoj mir nema cijenu, i u kojoj današnje vrijednosti života u slobodi, poštovanju vrijednosti savremene demokratske Evrope trebaju da predstavljaju dio nas i naših shvatanja.

Ponosimo se savremenim Beranama, kako se radujemo antifašističkim vrijednostima, slavimo osamsto godina Đurđevih Stupova i prkosnu državotvornost naše Crne Gore. Berane i ovaj kraj su dali ogroman doprinos i 13-og i 21-og jula, kako 1878. godine, tako i 1941. godine. Oba ova datuma vrednujemo na poseban način,pokazujući ogromnu ljubav prema svojoj Crnoj Gori.

Koristim priliku da podsjetim da smo, bez obzira na težak period, koji dijelimo sa našim građanima, ispunili sve ono što smo i obećali. Kulturne, sportske manifetacije, održane su i sprovedene na najvećem nivou. Kao i ranijih  godina, možemo se ponositi brojnošću i kvalitetom kulturnih događaja, kojima smo na najljepši način poslali poruku istinskih vrijednosti našeg grada. Na sportskom polju napravljeni su izuzetni uspjesi: rukometni klub je prvoligaš, fudbaleri su u višem rangu takmičenja, dok su atletičari, strijelci i ostali sportisti na raznim prvenstvima osvojili na desetine medalja. Sve ovo govori da je sport u našem gradu na zdravim nogama i da možemo očekivati nove uspjehe i slavlja. Prvenstvo Balkana u krosu, održano u našem gradu poslalo je sliku svijetu da je Berane u stanju da dočeka i organizuje sportske smotre na najvećem međunarodnom nivou.

Ostavili smo vidljiv trag na i planu izgradnje i razvoja savremenog grada. Umnogome smo poboljšali putnu infrastrukturu, vodosnabdijevanje,  gradsko jezgro u potpunosti je dobilo novo ruho, uz velike radove i u prigradskim naseljima i na seoskom području. Unaprijeđena je poljoprivredna proizvodnja, povećane su subvencije, čime smo direktno poboljšali kvalitet života naših sugrađana. Uspješno smo organizovali prvi Međunarodni sajam poljoprivrede u Crnoj Gori.

Uz odgovorne socijalne mjere i brižljiv odnos prema učenicima i studentima, svrstali smo se u moderan grad, koji podjednako vodi računa o svim svojim građanima. Sve službe, javne ustanove i preduzeća odgovorile su i odgovaraju savremenim izazovima, kroz koje trenutno prolazimo. Uz  jačanje profesionalizacije, redovno usavršavanje i unapređivanje infrastrukture, svakodnevno se stvaraju bolji uslovi za rad i odgovorniji odnos prema građanima.

Moram još jednom podvući da je sve ovo je urađeno pod teretom prošlog perioda sa ogromnim finansijskim problemima i nagomilanim dugovima. Iako su sredstva koja Opština dobija od egalizacionog fonda značajno manja, iako imamo značajne blokade računa po osnovu obaveza iz prethodnog perioda, iako su lokalni prihodi značajno manji, nastavićemo sa borbom za stabilnost finansija, što govori o našem odgovornom odnosu prema poslu i obavezama. Sve što radimo, radimo za stanovnike našeg grada, i u njihovu korist.

Naši projekti su vidljivi u svakom selu, kao i u gradskom jezgru,  i urađeni su na dobrobit naših građana. U ovom dijelu moram istaći i činjenicu da smo pomagali i unapređenju zdravstvene infrastrukture, uz direktnu pomoć našem Domu zdravlja i Opštoj bolnici, NKT-u.

Pomagali smo i našim školama, kako bismo na taj način poboljšali uslove boravka i rada zaposlenima i našoj djeci. Ovdje svakako moram naglasiti činjenicu da smo se, kao lokalna samouprava izuzetno ozbiljno i odgovorno, odnijeli prema novonastaloj situaciji u vezi sa virusom.

Prva smo Opština koja je opredijelila subvencije našim privrednim subjektima i preduzetnicima, koji u periodu epidemije nijesu obavljali svoje usluge. Takođe, ugostitelje smo oslobodili plaćanja lokalnih komunalnih taksi za korištenje javnih površina za ovu godinu, kao što smo oslobodili na 90 dana plaćanje naknada za pristup komercijalnim objektima, kao i obaveze plaćanja zakupa za sva pravna i fizička lica. Obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti oslobođeni su svi registrovani poljoprivredni proizvođači, kao i svi vlasnici poljoprivrednog zemljišta i šuma. Uz sve to, taksi udruženja i preduzetnici oslobođeni su plaćanja taksi za licencu za 2020.godinu. Odloženo je plaćanje poreza na nepokretnosti, i prireza porezu na dohodak. Uz sve ovo, sredstva budžetske rezerve usmjerena su na sanaciju socijalne situacije, kao i na ekonomsku situaciju najugroženijih privrednih djelatnosti, pogođenih trenutnom situacijom. Ne smijemo nikako zaboraviti ni pakete pomoći za 700 i više porodica pogođenih ovom krizom. Ovo je samo dio mjera, koje je opština Berane preduzela kao odgovor na aktuelne probleme, izazvane epidemijom.

Duboko sam svjestan činjenice da je prethodni period obilježilo nešto za šta naši građani ne snose ama baš nikakvu krivicu. Naime, čuveni antiustavni Zakon o slobodi vjeroispovijesti uzburkao je crnogorsku javnost.  Desetine hiljada naših građana izašlo je na ulice, i na jedan miran, dostojanstven način prisustvovalo mnogobrojnim litijama širom naše države. Građani Berana su i ovoga puta, jasno i nedvosmisleno poslali poruku da se naša pripadnost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji Budimljansko nikšićkoj Srpske pravoslavne crkvi na ovim prostorima nikada nije dovodila u pitanje, uz težnju ka miru, ljubavi i prevazilaženju podjela bilo koje vrste.

S ponosom ističem da sam svojim prisustvom nedvosmisleno poslao poruku ne samo kao građanin, već i kao predsjednik ovoga grada, da skupa sa većinskom voljom Beranaca neću ustuknuti ni korak u odbrani istinskih, tradicionalnih vrijednosti Crne Gore.

Dragi moji Beranci,

Pred nama je još jedan izazov. Raspisani su parlamentarni izbori, koji će se, vjerovatno održati u, do sada nezabilježenim uslovima. Na svima nama je posebna doza odgovornosti, jer je Crna Gora duboko podijeljena. Želim otvoreno i nedvosmisleno da i danas poručim da Crnu Goru vidim u drugačijem svijetlu, oslobođenu balasta korupcije i kriminala, kao državu vladavine prava, jednaku i po mjeri svakoga od nas u društvu evropskih naroda. Svim svojim bićem nastaviću da se demokratski borim za te i takve vrijednosti. Svi politički subjekti u tom pravcu moraju odgovorno da razmišljaju jer mir nema cijenu.

Trenutni predstavnici vlasti neodmjereno poručuju da Svetosavlje i Njegoševa Crnom Gorom ne idu sa antifašizmom. Ono što je istina jeste da sa Svetosavljem, bratskom slogom, ljubavlju prema svim narodima i vjerama, tradicionalnim i savremenim obrazovanjem i kulturom, nikada nijesu skupa mogli podvale, podjele, lični iznad opštih interesa, korupcija, kriminal,  zapušteni, nespremni zdravstveni sistem, uz neprimjeren odnos prema prosvjetnim i zdravstvenim radnicima.

Uz Svetosavlje teško da idu anarhija, bezvlašće i nerasvijetljena ubistva, moralno i duhovno nazadovanje društva, ekonomsko uništavanje građana i države. I da zaključim- svetosavlje i antifašizam itekako mogu zajedno, ali ne i fašizam, mržnja i podjele, koje se u poslednje vrijeme mogu primijetiti u odnosu na pravoslavni dio našeg stanovništva. Takođe, i antifašističke tekovine propagiraju  borbu protiv mržnje, nepočinstava, istrebljenja naroda, borbu za slobodu u svakom smislu, i kao takve se moraju njegovati i poštovati.

Koristim i ovu priliku da pozovem na na zaustavljanje mržnje i podjela, kao što je pogubna podjela na patriote i one, koji su navodno protiv svoje države. Takve jednokratne i  trenutne opservacije mogu ostaviti dugoročne posljedice po društvo i državu.

Svaka vlast je prolaznog karaktera, pojedinačne funkcije i partije ne smiju biti iznad neprolaznog, a samo su narod i država  vječni i zagrljeni sa svojim istorijskim i istinskim vrijednostima.

Crnu Goru vidim kao državu svih svojih građana, a ne kao privatnu državu interesnih pojedinaca. Duboko vjerujem da će neka nova vlada, već u septembru imati težak i ozbiljan izazov- da ovakvu, podijeljenu i ekonomski oslabljenu državu vrate u okrilje demokratije i uvedu u članstvo evropskih porodica.

Berane je i do sada, svojim primjerom multietničnosti, suživota pokazivalo kako mogu u istoj atmosferi prijateljstva da se slave i Božić i Vaskrs, kao i da se dočekuju bajramski praznici. Samo takvo Berane, u Crnoj Gori bez podjela i međusobne netrpeljivosti ima evropsku perspektivu. Spremni smo i u tom pravcu da iznesemo teret odgovornosti i toliko željenih promjena u društvu.

Naravno, zahvalni smo svima koji su pomagali razvoju Berana, ali znamo da je trebalo i moglo mnogo više. Jer prosperitet Berana, napredak i ulaganja, predstavljaju istovremeno i ulaganja u modernu i naprednu Crnu Goru ravnomjernog regionalnog razvoja, državu jednaku i po mjeri kako Beranaca, tako i predstavnika drugih gradova i djelova naše države.

Poštovani prijatelji,

Naravno da koristim ovu priliku da uputim najiskrenije čestitke dobitnicima nagrade 21. jul, njegovom Preosveštenstvu Vladiki Joanikiju i Sretenu Lutovcu, direktoru gimnazije. Čestitam dobitnicima Priznanja i zahvalnica Opštine Berane: Sava osiguranju, Jeleni Šoškić, producentkinji i Petru Bulatu, studentu medicine.

Čestitam praznik i boračkim organizacijama našeg grada i privrednicima. Hvala Berancima što nam daju povjerenje i vjeruju u nas i naš rad.  

Koristim priliku da se najsrdačnije zahvalim i svima, koji su povodom našeg praznika uputili telegrame – čestitke.

I na samom kraju, uz iskrenu nadu i vjeru da ćemo sledeći praznik dočekati u mnogo boljim uslovima, uz želju da naša crkva odoli aktuelnim iskušenjima, da preovladaju ljubav, pomirenje, napredak i međusobno poštovanje, ja Berancima želim ličnu, porodičnu i profesionalnu sreću i čestitam praznik – Dan naših Berana“, navodi se u obraćanju predsjednika opštine Dragoslava Šćekića.

Svečana sjednica Skupštine opštine Berane koja se tradicionalno održava 21. jula povodom Dana opštine Berane, nije se mogla održati ove godine zbog epidemiološke situacije u zemlji prouzrokovane virusom Kovid-19.

O datumu i mjestu uručivanja Nagrade „21. jul“ i priznanja, koja se dodjeljuju na Dan opštine, dobitnici i javnost biće blagovremeno obaviješteni.

Čestitke povodom Dana opštine Berane lokalnom rukovodstvu i građanima uputili su: predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Vlade Duško Marković, predsjednik Skupštine CG Ivan Brajović, ambasador Rusije Vladislav Maslenikov, predsjednici opština, pobratimskih gradova, predstvanici vjerskih zajednica i političkih partija, Zajednice opština Crne Gore i mnogi drugi…

Video:

Obraćanje predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića povodom 21. jula, Dana opštine Berane, u kući vojvode Gavra Vukovića.

Gepostet von Berane online am Dienstag, 21. Juli 2020