„Uprava FK Berane je na pravom putu da popravi stanje u klubu sa bogatom tradicijom (2020. godine se proslavlja 100 godina postojanja) i kvalitetnom sportskom infrastruktirom, a prvi rezultati su već vidljivi. Kao primjer za to mogu navesti uredno servisiranje svih finansijskih obaveza za period od kada ova uprava vodi klub. Naravno, tu još jednom želim da istaknem odličnu saradnju sa Opštinom Berane koja u potpunosti finansira takmičenje svih selekcija, tako da od 1. novembra 2018. godine – od mog dolaska na čelo kluba pa sve do danas, klub nema nikakvih dugovanja i sve tekuće obaveze u navedenom periodu su uredno izmirene“, stoji između ostalog u saopštenju direktora FK Berane, Nebojše Đukića.

tekst

Saopštenje za javnost predsjednika FK Berane, Nebojše Đukića prenosimo u cjelosti:

Na čelo FK Berane imenovan sam na kraju jesenjeg dijela sezone 2018/19, zatekavši stanje u klubu – kako u takmičarskom tako i organizacionom smislu, malo je reći u nezavidnoj situaciji. Ekipa se nakon petnaest odigranih kola nalazila na poslednjem mjestu na tabeli, sa svega jednim osvojenim bodom, tako da je već tada bilo izvjesno da će se klub preseliti u najniži rang takmičenja. Međutim, više od tako lošeg bodovnog stanja ekipe, mene i novu upravu zabrinulo je zatečeno stanje.

Naime, klub je praktično bio u rasulu po svim osnovama, počev od izuzetno loše finansijske situacije, pa sve do haotičnog stanja u organizacionom smislu što je trebalo u najkraćem roku dovesti do nekog zadovoljavajućeg nivoa.

Već na samom početku rada susreli smo se sa svakodnevnim pristizanjem faktura, tužbi i ostalih obaveza kluba iz prethodnog perioda njegovog egzistiranja, koje su datirale i unazad desetak godina. Tu su na primjer potraživanja bivšeg trenera i igrača u velikim iznosima, a to konstantno prijeti da ugrozi ne samo stabilnost, nego i dalje postojanje kluba, pa bi u tom slučaju Opština kao glavni finansijer kluba možda trebala pronaći neki novi modus kako bi zaštitila dalju egzistenciju kluba. Sve to je predstavljalo i predstavlja veliki balast za mene i novu upravu sa kojim se trebalo i treba izboriti što je dovelo do izvjesne doze defetizma i beznađa svih nas u klubu i pitanja da li ima svrhe raditi u takvim uslovima. No, i pored takve situacije odlučili smo ipak da nastavimo sa radom i već na samom početku uradimo mnogo toga, prevashodno u organizacionom dijelu kluba kako bismo za nastavak takmičenja stvorili, koliko je moguće bolje uslove za njegovo uspješnije egzistiranje. U toj našoj namjeri podržala nas je Opština Berane na čelu sa predsjednikom Šćekićem, kao glavni finansijeri kluba.

Iako je kao što rekoh, na početku situacija bila izuzetno loša, entuzijazam, želja i nadasve odgovornost koju sam prihvatio zajedno sa upravom za rukovođenje jednim takvim sportskim kolektivom sa izuzetno bogatom tradicijom (2020. godine se proslavlja 100 godina postojanja kluba) kao što je FK Berane davalo nam je podstrek da uradimo sve sto je u našoj moći i stanje popravimo. Te naše namjere i trud prepoznali su mnogi uspješni privrednici iz našeg grada, moji prijatelji, ali i zaljubljenici u fudbal i poštovaoci našeg kluba i pritekli u pomoć, poput nabavke sportske opreme jer ekipa nije imala ni dresove za takmičenje između ostalog. Zato bih ovom prilikom pomenuo naše sponzore, a to su Okov d.o.o, Braca Dobrašinović, Hotel Berane, Teko d.o.o., Desetka d.o.o, kao i naš sugrađanin Dragiša Ćulafić, i svima njema se ovom prilikom u ime kluba zahvaljujem na svesrdnoj pomoći.

Ovakav odnos ne samo spomenutih sponzora, nego i ukupna pozitivna atmosfera koja je ponovo stvorena u vezi sa klubom, kao i odnos i zalaganje fudbalera u drugom dijelu sezone, učvrstili su sve u klubu, počev od mene kao predsjednika, preko uprave, stručnog štaba i fudbalera u uvjerenju da smo na pravom putu i da će FK Berane ponovo postati jedna zdrava i pozitivna sportska priča.

Obzirom, da će se klub u narednoj sezoni takmičiti u nižem rangu možda će to i biti prilika da se konsoliduje finansijska situacija i da se klub još više stabilizuje na organizacionom planu ali i da uprava kluba lakše i brže sprovede zacrtanu strategiju u oslanjanju na sopstveni igrački kadar, razvijanjem omladinske škole i svih mlađih kategorija počev od školice petlića, zatim pionira i kadeta koji će u narednom periodu predstavljati okosnicu takmičarske ekipe. Takva strategija naišla je na pozitivnu reakciju u gradu, pa će na primjer od novih sponzora već ovih dana stići sto kompleta opreme za mlađe kategorije. Da će ovakav plan kluba biti uspješno i plodonosno sproveden garancija je izvanredna omladinska selekcija kluba koju vodi trener Radojko-Zeko Spalević, nekadašnji istaknuti fudbaler našeg kluba, iz koje će igrači kao i stariji igrači koji budu željeli da pomognu klubu uglavnom sačinjavati ekipu za takmičenje u narednoj sezoni.

Smatram da će ovakvo opredjeljenje donijeti mnogo pozitivnih rezultatskih benefita klubu u narednim godinama i da će biti garancija ostvarenja našeg prioritetnog cilja vraćanja kluba na stare staze uspjeha.

Takođe, smatram da ovakva politika u vođenju kluba treba da omogući ne samo ostvarenje sportskog motiva, nego i da ima širi društveni znacaj, a to je uključenje što većeg broja djece u bavljenje sportom i promociju zdravih sportskih stilova života. U tom smislu već ovih dana je u toku obilazak vaspitno-obrazovnih institucija i škola od strane igrača i predstavnika kluba i blize upoznavanje djece sa našim klubom, što će dovesti do masovnijeg upisa novih članova u mlađim kategorijama.

Sve navedene aktivnosti pokazatelj su da je uprava FK Berane na pravom putu i da su rezultati rada već vidljivi. Kao primjer za to mogu navesti uredno servisiranje svih finansijskih obaveza za period od kada ova uprava vodi klub. Naravno, tu još jednom želim da istaknem izvanrednu saradnju sa Opštinom Berane koja u potpunosti finansira takmičenje svih selekcija, tako da od 1. novembra 2018. godine – od mog dolaska na čelo kluba pa sve do danas, klub nema nikakvih dugovanja i sve tekuće obaveze u navedenom periodu su uredno izmirene.

Svjestan sam da nijedan cilj , ne može biti ostvaren preko noći, i da smo postavili u ovom trenutku možda i nerealne – visoke standarde, ali ovaj klub sa svojom sjajnom tradicijom i veoma kvalitetnom sportskom infrastruktirom zaslužuje da u najskorije vrijeme bude visoko pozicioniran u crnogorskom fudbalu, pa ćemo učiniti sve da tako i bude„, zaključio je on.