Predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac  sa saradnicima sastao se sa predstavnicima  Službe zaštite i spašavanja i vatrogasne jedinice  grada Konija iz Tuske  i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) a povodom šestodnevne obuke za vatrogasne jedinice  koja je organizovana u četiri crnogorske opštine.

Predsjednik Bogavac poželio je prisutnima dobrodošlicu i uspješnu finalizaciju projekta koji se realizuje uz pomoć Tike i predstavnika Službe zaštite i spašavanja i vatrogasne jedinice Konija iz Turske. On je istakao da je Služba zaštite i spašavanja u Beranama uspješno posluje dugi niz godina, i da su svoje kapacitete unaprijedili posredstvom evropskih projekata i donatorskih sredstava. Što se tiče obučenosti vatrogasaca, opreme i ostalih kapaciteta,  Bogavac je istakao da je beranska jedna je od najspremnijih Službi ovog tipa među svim crnogorskim opštinama. Mladi ljudi su pokretač u svakom poslu, kako je kazao, pa tako i u Službi zaštite. Vođeni time poslednjih godina operativni dio ekipe Službe zaštite se podmladio,   tako da je prosjek u godinama vatrogasaca iznosi 27 godina.

Potredsjednik Opštine Darko Stojanović ukazao je na uspješnu dugogodišnju saradnju sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju, posredstvom čijih donacija su nedavno uredili jedan od najljepših parkova u Beranama, kada je obezbijeđen kopletan mobilijar, dječije igralište, led rasvjeta i sistem za navodnjavanje zelenih površina u ukupnom iznosu oko 50.000 eura. Kako je kazao, Tika je pored ovog finansirala još projekata iz oblasti zdravstva i školstva.

Ispred Službe zaštite grada Konja prisutne je pozdravio Latif Erdogan. Zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo što svoje znanje i iskustvo mogu kroz obuku da prenesu na crnogorske kolege. Obuka traje šest dana i sastoji se iz teorijskog dijela i vježbi na terenu.  Predstavio je svoje saradnike koji rade na obukama koje  se odnese na pružanje prve pomoći, spašavanje ugroženih lica, gašenje požara i drugih intervencija.  Kako je kazao, očekuju povratnu posjetu crnogorskih kolega.

U ime TIKE obratio se Onur Jašar,  koji radi u centrali ove Agenciji u Ankari na projektima koji se odnose na kurseve i obuke iz raznih oblasti, istakao je zadovoljstvo  dugogodišnjom saradnjom sa Opštinom Berane. Najavio je  posjetu koordinatora TIKE za Crnu Goru  a na temu buduće saradnje.

Edukacija pripadnika Službi zaštite i spašavanja  završava se  u subotu u Gusinju, gdje će biti organizovana svečana dodjela sertifikata.

Sastanku su prisustvovali i Maja Pešić, projekt menadžer, Milosav Korać, pomoćnik komandira Službe zaštite i spašavanja i Irina Zečević, savjetnica za informisanje u Službi predsjednika.