Lokalne samouprave trebalo bi da prepoznaju koruptivne radnje i da, u dijelu svojih nadležnosti, prema službenicima koji ih čine, preduzmu mjere disciplinske odgovornosti, ocijenio je potpredsjednik Opštine Berane, Rade Kljajić.

On je danas, u drugom dijelu nacionalne konferencije „Misli lokalno – djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou!“, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru istoimenog projekta, a koji finansira Evropska unija, kazao da je problem korupcije u prethodnom periodu u toj opštini bio prisutan, „ali od nadležnih institucija nije bilo povratnih reakcija“.

„Samo povratnim efektima državnih organa i onih koji su zaduženi da se u punoj mjeri uhvate u koštac sa korupcijom, koja je prisutna ne samo na lokalnom nivou, nego daleko više na državnom nivou, može se suzbiti korupcija“, smatra Kljajić.

Na opštinama je, kako je rekao, da ustanove i prepoznaju šta su koruptivne radnje i da u dijelu svojih nadležnosti, prema službenicima koji ih prave, preduzimaju mjere disciplinske odgovornosti ili ih, kako je kazao, odstrane sa posla.

„Međutim, manja je odgovornost opštinskih organa u odnosu na državne. Ako mi prepoznamo da se radi o krivičnim djelima mi ne možemo voditi krivični postupak. To treba država da procesuira“, ocijenio je Kljajić.

(PR pres servis)

23472970_10155934301507566_3173705136907006953_n

print