Danas je u radnoj posjeti Opštini Berane boravio potpredsjednik Vlade i ministar za poljoprivredu i ruralni razvoj Milutin Simović. Sa domaćinom, predsjednikom opštine Berane Dragoslavom Šćekićem, predsjednikom Odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda Zoranom Vukčevićem i saradnicima susreo se sa poljoprivrednim proizvođačima iz Berana.

IMG_7928U tročasovnom razgovoru poljoprivrednici  su predsjedniku Šćekiću i ministru Simoviću postavili brojna pitanja u cilju poboljšanja svog položaja na tržištu i boljeg funkcionisanja svojih gazdinstava.

Na sastanku su predstavljeni programi i podsticajne mjere Ministrstva za koje poljoprivrednici mogu aplicirati, a koje u znatnoj mjeri mogu doprinijeti boljem položaju poljoprivrednih proizvođača.

Kako su iz Ministarstva kazali, na Javne pozive za podsticajne mjere za razvoj sopstvenog biznisa zabilježen je znatan rast u broju predatih aplikacija od strane proizvođača iz Berana.

U okviru posjete Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i IRF-a, sa predstavnicima Opštine Berane napravljen je obilazak mljekare i firme ,,Intertehna“ , firme za sušenje voća,,Agro-Lužac“, farme svinja u Zagorju, kao i Područne jedinice Uprave za šume.

IMG_7977[1]Predsjednik Šćekić i ministar Simović cjelodnevnu posjetu rezimirali su na zajedničkom sastanku.

Tom prilikom predsjednik Šćekić zahvalio se ministru i njegovim saradnicima na posjeti,koja je pokrenula važne teme, koje su  od značaja za razvoj najvažnije privredene grane kako u Beranama tako i na sjeveru Crne Gore,  poljoprivrede.

Sastanku u kabinetu predsjednika prisustvovali su i potpredsjednici Opštine Sveto Mitrović, Rade Kljajić i šefica kabineta predsjednika Dubravka Jovančević.

Izjave za medije

IMG_7875Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić je iskazao zadovoljstvo zbog radne posjete Beranama ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića i direktora IRF-a Zorana Vukčevića i naglasio da opština Berane predstavlja  veliki resurs i prostor za razvoj poljoprivrede, te da je današnja posjeta iz tog razloga jako bitna.

– Danas smo imali prilike da razgovaramo sa poljoprivrednim prozvođačima sa područja naše opštine i mogli smo čuti njihove probleme i zahtjeve. Siguran sam da ćemo kvalitetnom saradnjom resornog ministarstva, lokalne uprave i nadležnih institucija riješiti dosta njihovih problema i podstaći novi razvoj. Danas smo prilikom obilaska određenih poljoprivrednih objekata uvjerili se da isti posjeduju dovoljno kapaciteta, odnosno da ćemo zajedničkom saradnjom podići nivo poljoprivredne proizvodnje u našoj opštini. Samim tim stvorićemo uslove za nova radna mjesta, nove mogućnosti za opstanak ljudi kako na selu tako i u Beranama, kako bi spriječili iseljavnje u duge djelove naše države ili van njenih granica, kazao je Šćekić.

IMG_7871Ministar Simović je kazao da su danas i u Beranama, nakon posjeta  koje su imali u prethodnom periodu u opštinama širom Crne Gore, imali još jedan koristan dan.

– Vrijeme provodimo veoma radno sa predsjednikom opštine i njegovim saradnicima u jednoj otvorenoj komunikaciji i korisnom dijalogu. Jutro smo imali sastanak sa poljoprivbrednim proizvođačima gdje smo bili u prilici da čujemo njihove sugestije, razmišljanja, pa čak i kritike. Saslušali smo njihove predloge kako bi u narednom priodu trebali da kreiramo i razvijamo politiku u dijelu razvoja poljoprivrede i pružanjem podrške određenim projektima koji treba da se realizuju u partnerkoj saradnji lokalne samouprave, Vlade i resprnog ministarstva. To su bili korisni i dobvronamjeni razgovori, to je bio dijalog koji obećava i oabavezuje, kazao je Simović.

– Ohrabren sam sa onim što smo do sada posjetili. Tu mislim na novu mljekaru koja ovdje funkcioniše  i koja otkupljuje kozje mlijeko („Intertehna“). Takav proizvod ne treba da bude dostupan samo na domaćem tržištu, već vremenom i na regionalnom a kada se stvore adekvatni uslovi vjerujem da će biti rado viđen i na veoma zahtjevnom evrospskom tržištu. Dodatni kvalitet ovog projekta u mljekarskom sektoru jeste podatak da animira pedeset kooperanata koji su razvili proizvodnju. Danas je tu sa nama i direktor Investiciono – razvojnog fonda koji prepoznaje dobre preduzetnike i dobre ideje, odnosno solventna preduzeća, te sam siguran da će svima njima koji ispunjavaju njihove uslove obezbijediti dobru kreditnu podršku. Nastavljamo sa obilaskom farme svinja kako bi prepoznali koji su izazovi u sektoru stočarstva. Nakon toga psojetićemo Upravu za šume i tu otvoriti pitanja koja su aktuelna a koja se tiču odnosa koncesionara prema lokalnoj infrastrukturi, raspodjele godišnjih koncesija za potrebe drvo prerađivača…Obišli smo i firmu „Agro-Lužac“ koja je u razvojnom zamahu. Riječ je o ambicioznom projektu podizanja novog kapaciteta za preradu voća ne samo sa povvršina ove firme nego i kroz kooperantsku mrežu. Ministarstvo je već u komunikaciji sa ovim preduzećem i nastojaćemo da obezbijedimo bespovratnu podršku kroz određene projekte, zaključio je ministar Simović.

 

print