„Sama činjenica da su danas u našem gradu ljudi iz ambasada Velike Britanije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Grčke, Slovenije, Italije govori u prilog činjenici da je našem gradu, a i našoj državi Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. Evropa danas stoluje u Beranama. I moramo biti ponosni“, izjavio je predsjednik opštine, Dragoslav Šćekić nakon sastanka sa ambasadorima EU u Crnoj Gori.

Diplomatski predstavnici deset zemalja članica Evropske unije i ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav posjetili su Berane. Na sastanku sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem i njegovim saradnicima, razgovarali su o projektima koje je EU finansirala u Beranama.

Predsjednik Šćekić istakao je da današnja posjeta potvrđuje tezu da Berane krupnim koracima grabi ka porodici savremenih evropskih gradova.

Predsjednik je podsjetio da je EU u Beranama do sada uložila blizu 14 miliona eura, finansirajući projekte iz oblasti turizma, zaštite životne sredine, preduzetništva, kulture i prekogranične saradnje, pomažući mlade, žene i druge ciljne grupe.

„Navedeni projekti potvrda su višegodišnje uspješne saradnje. I kao što smo vjerovali i vjerujemo u ono što smo do sada zajedno ostvarili, siguran sam da će i naša buduća saradnja biti još plodotvornija i uspješnija, na obostrano zadovoljstvo. Beranke i Beranci pamte prijatelje, a vi ste dokazali da to jeste“, poručio je na kraju.

Ambasador Orav je u izjavi za medije pojasnio da su redovne posjete ambasadora EU crnogorskim opštinama dio promocije EU vrijednosti i investicija.

“EU godišnje izdvaja 35 miliona pomoći Crnoj Gori i dio tog novca investiran je i u Beranama”, rekao je Orav.

Nakon sastanka, predstavnici Opštine i ambasadori EU obišli su izložbu fotografija „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“. Izložba prikazuje rezultate podrške koju EU kontinuirano pruža Crnoj Gori proteklih 20 godina.

„Zadovoljstvo mi je što je baš u Beranama postavljena izložba fotografija koje ilustruju konkretne rezultate EU podrške Crnoj Gori. Fotografije prikazuju realne ljudske price, kao npr. studenta koji je školovanje nastavio u nekoj od EU zemalja, zahvaljujući Erasmus+ programu ili mladoj preduzetnicu koja je pokrenula posao uz podršku IPARD programa za razvoj poljoprivrede. Koristim priliku da pozovem sve stanovnike Berana da posjete izložbu i saznaju više na koji način EU pomaže Crnoj Gori“, saopštio je Orav novinarima.

Izložba posvećena EU projektima u Crnoj Gori, predstavljena na platou ispred zgrade Opštine, biće otvorena do 9. aprila.