Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić ugostio je učenike iz Njemačke i njihove profesore, predvođene svojim vršnjacima, domaćinima iz Berana i direktorom  Gimnazije ,,Panto Mališić“ Sretenom Lutovcem.

Razmjena učenika u okviru programa ,,Jezička diploma“ traje već devet godina. I ove godine, sa svojim profesorima 30 učenika iz Vedela iz Njemačke borave u Beranama.

Ugodan boravak u Beranama i dobrodošlicu učenicima i profesorima upitio je predsjednik Šćekić. Iz ovakvih druženja , kako je kazao,  proističe puno lijepih uspomena, dugoročnih prijateljstava i novih iskustava. On je poželio da se tradicija razmjene učenika nastavi i ubuduće, odnosno da sve buduće generacije budu najbolji promoteri država, Njemačke i Crne Gore.

Više o programu razmjene učenika u okviru programa ,,jezička diploma“ govorio je direktor Gimnazije Lutivac i zahvalio se predsjedniku Šćekiću na prijemu njemačkih đaka i njihovih profesora.

Profesori i đaci iz Njemačke zahvalili su na toploj dobrošlici zbog koje se, kako su kazali, osjećaju kao kod kuće.

Razmjena učenika uspostavljena je 2009. godine između Gimnazije ,,Panto Mališić“ i Evropske škole iz Vedela.  Njemački učenici su smešteni u porodicama svojih vršnjaka.