Породични караван који је у суботу обишао Беране, уприличио је едукативно – креативне и забавне активности за дјецу, а родитељима пружио прилику да од љекара Института за јавно здравље и локалних домова здравља добију провјерене информације о темама које се тичу раног развоја дјеце. Секретар Секратаријата за општу управу и друштвене дјелатности Милош Раковић истакао је да Општина Беране препознала велике проблеме са којима се суочавају дјеца и родитељи, те настоје да их постепено, али сигурно рјешавају.

Истакао је да се суочавају са једним посебно великим проблемом, а то је да је ове године у први разред основне школе у Беранама уписано много мање дјеце него што је то био случај претходних година.

“Апелујем на све субјекте и релевантне институције да заједнички допринесемо бољем положају дјеце и родитеља, како у нашем граду, тако и у држави, јер сматрам да су дјеца најважнија тема о којој треба и морамо да причамо. Сматрам да у наредном периоду сви морамо да водимо рачуна о општој популационој политици и да нам то буде приоритет”, истакао је Раковић, додајући да је у томе веома важна локалних самоуправа.

О раном развоју дјеце, посебно о важности предшколског образовања, правилне исхране, редовне имунизације и здравим стиловима живота најмлађих, са љекарима, представницима локалне управе и удружења Родитељи разговарали су родитељи из наше општине.

О важности правилне исхране са њима је разговарала специјалиста хигијене др Марија Стаматовић Савовић, док је на њихова питања и недоумице у вези имунизације одговарала епидемиолошкиња др Милена Поповић Самарџић.  У тиму Породичног каравана овог викенда биле су и педијатрице др Данијела Ђекић и др Весна Ђукић из андријевичког и беранског Дома здравља.

Епидемиолошкиња Др Милена Поповић Самарџић одговарала је на питања родитеља у вези имунизације, а највише их је занимало мишљење струке када је ријеч о ММР вакцини. Родитеље тинејџерки занимало је да добију и више информација о ХПВ вакцинацији.

Специјалиста хигијене др Марија Стаматовић Савовић говорила је о значају правилне исхране од првих дана живота и указала родитељима на могуће ризике због избора погрешних намирница.

Породични караван дио је пројекта који удружење Родитељи реализује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори. Циљ активности које се спроводе током Породичног каравана је укључивање и оснаживање локалних заједница да обезбиједе услове неопходне за оптималан раст и развој дјеце. У току обиласка градова реализује се неколико различитих тематских активности које доприносе бољем информисању родитеља о важним темама које се односе на раст и развој дјеце као што су дојење, исхрана, вакцинација, физичка активност, значај контакта, игре и ограничавања употребе технолошких средстава која нијесу намјењена дјеци.