Polaganjem vijenaca na Spomeniku slobode na Jasikovcu, danas je obilježen 13. jul , Dan ustanka naroda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu i Dan državnosti, kada je na ovaj dan 1878. godine na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao nezavisna država. Obilježavanju na Jasikovcu prisustvovali su predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac, predsjednik Skupštine Opštine Berane, Novica Obradović, predstavnici OBNOR-a Berane, koji  su organizatori ovog događaja i drugi.

Pozdravljajući prisutne, Petar Labudović, predsjednik OBNOR-a, istakao je da se u Branama svake godine 13. jul objeležava na prirodno izvajanom brdu Jasikovcu, gdje su 1941. godine, italijanski fašisti strijeljali 9 rodoljuba. Dodaje, da su u periodu od 13. do 21. jula 1941. godine imenovani narodni odbori za srezove Kolašin i Andrijevicu, a 21. jula 1941. godine izabran je Narodno-oslobodilački odbor za srez beranski, na Skupštini na kojoj je prisustvovalo 217 izabranih delegata.

„To je bio prvi izabrani narodnooslobodilački odbor u Jugoslaviji“ , nastavlja – „Mi smo se uvijek borili za slobodu, pravdu  i nezavisnost da sam ja gospodar na svome, svoje ne dam, tuđe neću. Za ove ideale živote su dali najbolji sinovi ove zemlje, na nama je da ih nikad ne zaboravimo i iznevjerimo. Srećan nam praznik.“ – poručio je Labudović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac – „Imam posebnu čast  što danas, sa ovog svetog mjesta mogu još jednom da podsjetim na 13. jul, datum na koji smo posebno ponosni, i na činjenicu da smo u obavezi da čuvamo i prisjećamo se slavnih dana naše prošlosti. Čuvajući i njegujući svjetla đela, koja su naši preci ostavili, možemo koračati nekim novim stazama demokratije, čuvajući slobodu, mir, i suživot ovoga kraja, najveće vrijednosti Polimlja i Berana“ kazao je Bogavac i  dodao da odajući počast svim herojima ovoga kraja, podsjećamo da je ovaj kraj znao da cijeni i poštuje svoju prošlost, njegujući između ostalog, najprisnije odnose sa bratskom Srbijom, ali i ostalim državama koje njeguju antifašističke ideje.

 „U ime svijetlih datuma naše prošlosti, u ime evropske budućnosti Berana i Crne Gore, još jednom šaljem poruke ljubavi, mira i uzajamnog poštovanja. Neka nam živi 13. jul“ – istakao je predsjednik Opštine.

Polaganju vijenaca i objeležavanju 13. jula na brdu iznad Berana prisustvovali su i drugi gosti, kao što su: Siniša Živković, predsjednik NOR-a Bele Palanke, Milan Petrović, potpredsjednik Srpske desnice iz Pirota. Ovaj događaj je uveličao devedesetdevetogodišnji Milan Golubović, pukovnik u penziji i učesnik NOR-a IV crnogorske brigade.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su pjevačka grupa Gorske oči, guslar Novak Drobnjak, i pjesnici, Darko Jovović i David Lalić.

Objeležavanju su prisustvovali i direktor Sportskog centra Berane, Darko Bubanja, direktor Turističke organizacije Berane, Ivan Radević, i savjetnica u Službi predsjednika Ivana Milošević.