Полагањем вијенаца на Споменику слободе на Јасиковцу, данас је обиљежен 13. јул , Дан устанка народа Црне Горе у Другом свјетском рату и Дан државности, када је на овај дан 1878. године на Берлинском конгресу Црна Гора призната као независна држава. Обиљежавању на Јасиковцу присуствовали су предсједник Општине Беране, Тихомир Богавац, предсједник Скупштине Општине Беране, Новица Обрадовић, представници ОБНОР-а Беране, који  су организатори овог догађаја и други.

Поздрављајући присутне, Петар Лабудовић, предсједник ОБНОР-а, истакао је да се у Бранама сваке године 13. јул објележава на природно извајаном брду Јасиковцу, гдје су 1941. године, италијански фашисти стријељали 9 родољуба. Додаје, да су у периоду од 13. до 21. јула 1941. године именовани народни одбори за срезове Колашин и Андријевицу, а 21. јула 1941. године изабран је Народно-ослободилачки одбор за срез берански, на Скупштини на којој је присуствовало 217 изабраних делегата.

„То је био први изабрани народноослободилачки одбор у Југославији“ , наставља – „Ми смо се увијек борили за слободу, правду  и независност да сам ја господар на своме, своје не дам, туђе нећу. За ове идеале животе су дали најбољи синови ове земље, на нама је да их никад не заборавимо и изневјеримо. Срећан нам празник.“ – поручио је Лабудовић.

Присутнима се обратио и предсједник Општине Беране, Тихомир Богавац – „Имам посебну част  што данас, са овог светог мјеста могу још једном да подсјетим на 13. јул, датум на који смо посебно поносни, и на чињеницу да смо у обавези да чувамо и присјећамо се славних дана наше прошлости. Чувајући и његујући свјетла ђела, која су наши преци оставили, можемо корачати неким новим стазама демократије, чувајући слободу, мир, и суживот овога краја, највеће вриједности Полимља и Берана“ казао је Богавац и  додао да одајући почаст свим херојима овога краја, подсјећамо да је овај крај знао да цијени и поштује своју прошлост, његујући између осталог, најприсније односе са братском Србијом, али и осталим државама које његују антифашистичке идеје.

 „У име свијетлих датума наше прошлости, у име европске будућности Берана и Црне Горе, још једном шаљем поруке љубави, мира и узајамног поштовања. Нека нам живи 13. јул“ – истакао је предсједник Општине.

Полагању вијенаца и објележавању 13. јула на брду изнад Берана присуствовали су и други гости, као што су: Синиша Живковић, предсједник НОР-а Беле Паланке, Милан Петровић, потпредсједник Српске деснице из Пирота. Овај догађај је увеличао деведесетдеветогодишњи Милан Голубовић, пуковник у пензији и учесник НОР-а ИВ црногорске бригаде.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су пјевачка група Горске очи, гуслар Новак Дробњак, и пјесници, Дарко Јововић и Давид Лалић.

Објележавању су присуствовали и директор Спортског центра Беране, Дарко Бубања, директор Туристичке организације Беране, Иван Радевић, и савјетница у Служби предсједника Ивана Милошевић.