Posjetom spomen obilježjima palima u Drugom svjetskom ratu i ratovima devedesetih i polaganjem cvijeća, članovi Organizacije boraca NOR-a Berane 1941-1945 obilježili su 4.jul, koji se nekada proslavljao kao Dan borca.

Petar Labudović, Predsjednik ove Organizacije podsjetio je prisutne okupljene oko spomenika ispred zgrade Opštine Berane da je 4.jula počela antifašistička borba naroda Jugoslavije, a da se na taj datum nakon oslobođenja odavala počast palim borcima koji su dali svoje živote za slobodu.
,, Stojeći danas ovdje kao i ranijih godina, ispred bista ljudi koji su dali život neposredno u borbi, učesnika antifašističke borbe i odmah do njih spomenika sa isklesanih 24 imena mladića, koji su položili živote za neznano zašto, a sa idejom u sebi da brane domovinu, moramo biti ponosni i zadivljeni njihovim prkosom, hrabrošću, njihovom idejom i odanošću toj ideji, da im je život bio mnogo manje vrijedan, gotovo da nije imao cijenu koliku je imala ideja, što su pokazali dajući svoje živote“- istakao je Labudović.


Ispred Opštine Berane prisutnima se obratila Milica Račić savjetnica Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti:,, Dan borca je simbol antifašizma i temelji se na vrijednostima demokratskih zemalja kojima i mi pripadamo, a te iste vrijednosti utkali smo u istoriju i gradimo svoj put dalje kao i dio evropskih naroda. Antifašizam je i danas važna vodilja svih nas, a pravo na slobodu, na mišljenje, na glas, na poštovanje svih pripadnika naše zemlje, bez obzira na nacionalnost je temelj kome težimo i za koji se borimo i svih ovih godina od kada se rat završio,, – kazala je Račić.
Žrtvama se poklonio i predsjednik Skupštine Opštine Berane Novica Obradović i Savo Vučetić, direktor Komunalnog preduzeća.