Посјетом спомен обиљежјима палима у Другом свјетском рату и ратовима деведесетих и полагањем цвијећа, чланови Организације бораца НОР-а Беране 1941-1945 обиљежили су 4.јул, који се некада прослављао као Дан борца.

Петар Лабудовић, Предсједник ове Организације подсјетио је присутне окупљене око споменика испред зграде Општине Беране да је 4.јула почела антифашистичка борба народа Југославије, а да се на тај датум након ослобођења одавала почаст палим борцима који су дали своје животе за слободу.
,, Стојећи данас овдје као и ранијих година, испред биста људи који су дали живот непосредно у борби, учесника антифашистичке борбе и одмах до њих споменика са исклесаних 24 имена младића, који су положили животе за незнано зашто, а са идејом у себи да бране домовину, морамо бити поносни и задивљени њиховим пркосом, храброшћу, њиховом идејом и оданошћу тој идеји, да им је живот био много мање вриједан, готово да није имао цијену колику је имала идеја, што су показали дајући своје животе“- истакао је Лабудовић.


Испред Општине Беране присутнима се обратила Милица Рачић савјетница Секретаријата за општу управу и друштвене дјелатности:,, Дан борца је симбол антифашизма и темељи се на вриједностима демократских земаља којима и ми припадамо, а те исте вриједности уткали смо у историју и градимо свој пут даље као и дио европских народа. Антифашизам је и данас важна водиља свих нас, а право на слободу, на мишљење, на глас, на поштовање свих припадника наше земље, без обзира на националност је темељ коме тежимо и за који се боримо и свих ових година од када се рат завршио,, – казала је Рачић.
Жртвама се поклонио и предсједник Скупштине Општине Беране Новица Обрадовић и Саво Вучетић, директор Комуналног предузећа.