Danas je u Beranama, u organizaciji JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Pljevlja“, i JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „ Berane“ organizovan okrugli sto na temu „Asistivna tehnologija- za život bez granica“.
U okviru projekta „Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život djece i mladih sa smetnjama u razvoju“, prisutnima se obratio predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić:
„Poštovani prijatelji, uvaženi organizatori današnjeg okruglog stola,
Dozvolite mi da Vas od srca, najiskrenije pozdravim, i naravno da vam se zahvalim na pozivu da budem dio današnjeg okupljanja.
Koristim priliku da i ovog puta pružim otvorenu, iskrenu i punu podršku ovakvom i sličnim projektima. Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život djece i mladih sa smetnjama u razvoju svakako mora biti u samom vrhu proiriteta kako na lokalnom, tako i državnom nivou. Ono što je takođe jako bitno i korisno da su u ovaj projekat uključeni značajni subjekti dvije države, Crne Gore i Srbije. Naravno, ni ovoga puta ne smijemo i ne možemo zaboraviti naše iskrene prijatelje iz Evropske unije, koji su i ovom projektu dali nesebičnu podršku i pomoć.
Sve skupa mora nas radovati činjenica da su organizovane specijalizovane obuke za više od 200 nastavnika, stručnjaka, roditelja, kao i djece sa smetnjama u razvoju. Svakako zavređuje pažnju i to da će korisnici projekta obezbijediti održivo korištenje asistivne tehnologije koja omogućava kvalitetno inkluzivno obrazovanje i socijalnu zaštitu.
Primjena načela ,,jednakih mogućnosti,, i ,,sloboda izbora u skladu sa pojedinačnim sposobnostima,, još jedan su korak u pravcu institucionilizacije asistivne tehnologije u obrazovnom sistemu kako Srbije, tako i naše države.
Uz još jednu zahvalnost na mogućnosti da vam se obratim na ovako značajnu temu, uz želju da se prijatno osjećate u našem gradu i ovom prijatnom ambijentu hotela Berane iskreno vas pozdravljam.“
Projekat je predstavila direktorica JU “Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Pljevlja“ Svetlana Dujović. U ime partnera iz Srbije prisutnima su se obratile predsjednica Udruženja gradjana“Zlatiborski krug“ Zorica Milosavljević, i Zorica Vesović, direktorica Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag. V. Matić“, kao i Ana Drobnjak, psiholog u DC Berane.
Okruglom stolu su, iz opštine Berane prisustvovali i Dubravka Jovančević, rukovodilac Službe predsjednika Opštine, Darko Stojanović, menadžer Opštine, i Irina Zečević, savjetnik.