U sedam opština na sjeveru Crne Gore, među kojima je i Berane, danas je počela obuka za 30 nezaposlenih žena i mladih u okviru projekta “Unaprijeđen pristup tržištu rada za žene i mlade na sjeveroistoku Crne Gore”. Projekat partnerski sprovode njemačka organizacija „Help“, Opština Berane i Biro rada, a finansira ga Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći.

Počela obuka za 30 nezaposlenih žena i mladih sa sjevera

Posebno je fokusiran na manje razvijene opštine u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore gdje je nezaposlenost gorući problem. Stopa nezaposlenosti u ovom dijelu države je skoro šest puta veća nego u primorskom regionu i oko tri puta nego u centralnom dijelu, zvanični su podaci.

Pored nezaposlenih žena i mladih iz našeg grada, sporazume sa poslodavcima za stručnu obuku na radu, u trajanju od šest mjeseci, sredinom prošle nedelje su potpisali u Regionalnom biznis centru i kandidati iz Andrijevice, Bijelog Polja, Petnjice, Rožaja i Plava.

Kako je kazao, prilikom potpisivanja, regionalni koordinator Helpa, Klaus Mok projektom je predviđeno da podrže učešće u obuci za sve kandidate sa 200 evra mjesečno.

„Nezaposlene osobe koje učestvuju u stručnom osposobljavanju dobiće priliku da kroz definisanu obuku na radu usavrše potrebna znanja i vještine i eventualno se nametnu poslodavcima za dugoročno zaposlenje“, rekao je on.

Počela obuka za 30 nezaposlenih žena i mladih sa sjevera

Savjetnik u Službi predsjednika opštine, Zoran Jojić je tada istakao da je zahvaljujući ovom projektu pružena prilika našim sugrađanima za zaposlenje.

„Oni će najmanje šest mjeseci biti angažovani u pojedinim preduzećima, koja su zadovoljila kriterijume konkursa. Nadamo se da će im stečeno iskustvo pomoći da dobiju i stalno zaposlenje. Kroz projekat uglavnom su zaposleni ljudi iz oblasti deficitarnih zanimanja”, istako je Jojić, naglašavajući da se nada da je ovo početak saradnje sa Helpom i da će se nastaviti saradnja kroz druge projekte koji bi zaposlili još više naših sugrađana.

Ukupna vrijednost projekata je 170.000 evra.

Počela obuka za 30 nezaposlenih žena i mladih sa sjevera