Najveća srpska i jugoslovenska glumica Milena Dravić preminula je u 79. godini u Beogradu, poslije teške bolesti.

Ona i njen pokojni suprug, legendarni glumac Dragan Nikolić bili su počasni građani Berana. Preci ovog pozorišnog velikana porijeklom su iz ovog kraja.

Junakinja ratnih epopeja, buntovnica crnog talasa, izuzetna u komedijama i tragedijama.  Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donijela saradnja sa Ljubišom Samardžićem.

665325_milena-dravic_ls

Biografija

Na filmu je debitovala 1959. godine u ostvarenju „Vrata ostaju otvorena“ Franitišeka Čapa.

Široku popularnost i prvu „Zlatnu arenu“ u Puli dobila je 1962. godine za ulogu u filmu „Prekobrojna“ Branka Bauera.

Velike uloge ostvarila je i u filmovima „Jutro“, „Kozara“, „Bitka na Neretvi“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Rad na određeno vreme“, „Moj tata na određeno vreme“, „Sekula se opet ženi“, „Nije lako sa muškarcima“ i „Zona Zamfirova“.

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije „Priče iz Nepričave“, Vera iz „Policajca sa Petlovog brda“, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija „Pozorište u kući“ i „Lud, zbunjen, normalan“.

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program „Obraz uz obraz“.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Bila je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji.

Takođe, osvajala je nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri „Zlatna ćurana“ na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset „Zlatnih arena“ na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvijezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu. Pohađala je osnovnu školu „Janko Veselinović“, a potom upisala Prvu beogradsku gimnaziju.

MILENA DRAVIC I DRAGAN NIKOLIC 02

Počivaće u Aleji zaslužnih građana

Glumica Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog partnera u profesionalnom i privatnom životu Dragana Gage Nikolića, saopšteno je iz Skupštine Beograda. Mjesto i vrijeme komemoracije naknadno će objaviti Udruženje filmskih glumaca Srbije, dodaje se u saopštenju.