U organizaciji Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO, Opštine Berane, već petu godinu, u okviru beranskog kulturnog ljeta,  30.jula održan je kulturno-umjetnički program ,,Ladica đinđuva po trgu prosuta“.

IMG_3266

Tokom dana na Njegoševom trgu tekla je likovna radionica (slikanje, vajanje, crtanje, oslikavanje murala i predmeta raznim tehnikama) koja je okupila akademske slikare i zaljubljenike u likovnu umjetnost. Akrilnim , uljanim i fasadnim bojama, ugljem, kredama, olovkama, dekupažom,umjetnička djela stvarali su : Mira Garčević, Boris Boro Vujović, Ivona Đukić, Filip Radojević, Željko Obradović, Milovan Marić, Emilija Zečević, Branislav Jolić,kreativni tim Slobodanke Bobe Boričić, Novo Brakočević, Slaviša Đino Đinović, Nikola Nedović, Ado i Sanja Rugovac. Doprinos su dali i najmlađi posjetioci likovne kolonije.

Nakon likovne kolonije, zbog vremenskih neprilika, izložba radova održana je u Polimskom muzeju, kao i poetsko-muzički dio manifestacije.

IMG_3598

U prepunoj galeriji Polimskog muzeja svoje i stihove poznatih autora i monologe govorili su: Darko Jovović, novinar i pisac, Mirsada Mira Garčević, spisateljica, Paola Iritano i Vasko Dragović, glumci Pozorišta Centra za kulturu Berane, Goran Bjelanović, reditelj i pisac, Predrag Peđa Vukojević, gostujući član Beranskog pozorišta. Posebnu pažnju zavrijedila je gošća, beogradska glumica, koja živi i radi u Stokholmu Jelena Mila Ivanišević. Dugi aplauz izmamila je monologom iz predstave Carica Jelena.

IMG_3322

Svojim glasom oduševile su, kao i prethode četiri godine, pjevačke grupe ,,Gorske oči“ i ,,O dive bell canto“ iz Berana, a muzičku pratnju  pomogla je uz gitaru Nikolina Dobrašinović.  Trio violine Niže muzičke škole, u sastavu Tea Lekić, Amila Ašimović i Nastasija Zogović, nastupao je sa dvije kopozicije.

Zahvaljujući  kompaniji ,,Plantaže 13.jul“ uz muziku, pjesmu i poeziju gosti su degustirali vino, a pekara ,,Marković“ za najmlađe učesnike obezbijedila je kolače.

Zahvaljujući prijateljima manifestacije, Pab Štabu, Kafe baru Bistro, Kuća Baru, Garaž Baru, DOO Desetka i medijskom sponzoru Radio Berane, ova manifestacija zauzela je visoko mjesto na ljestvici kulturnih dešavanja u Beranama, ali i povezala ljude, sklopila nova prijateljstva, obnovila ona stara i najavila buduću saradnju sa kulturnim stvaraocima.

IMG_3308

Kako ,,Ladica“ nosi mnogo širu poruku od jednodnevnog program, kroz ovu manifestaciju čiji je koncept: umjetnost na ulici, u narednim godinama biće urađeno nekoliko murala na većim javnim površinam, a Opština Berane za narednu godinu budžetom će opredijeliti sredstva za tehničku dokumentaciju i rekonstrukciju čitavog Njegoševog trga. Kao znak radova koji su na trgu izvođeni prethodnih dana, ali i kao najava budućih radova, na simboličan način, umjetnik Slaviša Đinović oslikao je građevinska kolica i tako još jednom pokazao da granice u umjetnosti ne postoje. Kolica su uručena našoj sugrađanki, gospođi Radi Popović koja je tokom izvođenja radova na trgu ustupila dio građevinskog materijala.

 

print