U organizaciji Uprave policije – Odsjeka za prevenciju i rad policije u zajednici, a uz podršku Opštine Berane, u našem gradu je predstavljen projekat „Rad policije u zajednici“.

PAVIĆEVIĆ: Policija da bude dostupna svakom građaninu i odgovori na svaki zahtjev

Projekat će biti realizovan u saradnji sa svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti na teritoriji države, saopšteno je na sastanku, koji je održan u velikoj sali SO Berane, a kojem su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, kao i direktori osnovnih i srednjih škola.

Prisutnima su se obratili savjetnik u Službu predsjednika opštine Darko Stojanović, načelnik Centra bezbjednosti Berane Miodrag Božović, načelnica Odsjeka za prevenciju i rad policije u zajednici Tamara Pavićević i komandir stanice policije CB Berane Marjan Račić.

Savjetnik u Službi predsjednika Darko Stojanović, istakao je da su i Opština i policija servis građana, kao i da će zajednički rad i partnerstvo ove dvije institucije doprinijeti uspostavljanju još bolje i kvalitetnije komunikacije.

„Imamo intenziviranu saradnju Komunalne policije Opštine Berane i Uprave policije u poslednje vrijeme, što daje rezultate. Odlična saradnja tokom  nedavnog organizovanja velikog događaja u Beranama – 63. prvenstva Balkana u krosu, govori u prilog tome. Ovo takmičenje je okupilo oko 200 takmičara iz petnaest zemalja Balkanske atletske federacije, a određene zemlje su imale posebne zahtjeve za objezbjeđenje svojih predstavnika radi boravka u našoj državi i opštini Berane uopšte. Uvjeren sam da je to model kako treba da izgleda saradnja Opštine i Uprave policije u narednom periodu“, kazao je Stojanović.

Načelnik CB Berane Miodrag Božović, kazao je da je cilj ovog projekta povećanje bezbjednosti, kao i da je to moguće realizovati samo uz puno partnerstvo sa lokalnom zajednicom i građanima.

Siguran sam da ima prostora za zajednički rad, a još više sam ubijeđen da imamo  volje i želje da to uradimo i da u tome uspijemo“, rekao je Božović.

PAVIĆEVIĆ: Policija da bude dostupna svakom građaninu i odgovori na svaki zahtjev

Načelnica Odsjeka za prevenciju i rad policije u zajednici Tamara Pavićević, objasnila je da je Uprava policije prepoznala potrebu da se ponovo aktivira projekat „Rad policije u zajednici“, koji u suštini predstavlja princip rada policije.

„Važno je da građani poznaju policijske službenike koji patroliraju u njihovom reonu. Dobiće njihove kontakt podatke, kako bi mogli da pozovu i prijave eventualni problem. Sve potrebe će biti uvažene i rešavane u skladu sa dinamikom, jer je cilj ovog projekta da policija bude dostupna svakom građaninu i odgovori na svaki zahtjev“, kazala je Pavićević.

Ona je najavila da će predstavnici Odsjeka za prevenciju i rad policije u zajednici posjetiti i ostale crnogorske gradove, kako bi ovaj projekat mogao da zaživi.

„Nakon toga, uradićemo analizu i dati predloge kako da se projekat sprovede. Koncept policije u zajednici predstavlja ideju da policajci i građani rade zajedno, jer je bebjednost zajednička obaveza svih nas, koja se može osigurati samo kroz partnerstvo“, zaključila je Pavićević.

Po riječima komandira Stanice policije CB Berane Marjana Račića, policija ne može sama da se nosi sa određenim izazovima, pa je u tom slučaju potrebna zajednička saradnja kako bi bezbjednost građana bila na većem nivou.