Trinaesto izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) svečano je otvoreno danas u Podgorici. Ovogodišnja Ljetnja škola će u najvećoj mjeri biti održana u virtuelnom formatu, usljed aktuelne globalne pandemije.

Na ceremoniji otvaranja Ljetnje škole, koja je ove godine okupila 47 mladih diplomata iz 28 zemalja, govorili su pomoćnica sekretara za projekte i investicije Opštine Berane Maja Pešić, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

Otvorena trinaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Predstavnica Opštine Berane Maja Pešić ukazala je na važnost ličnosti i djela Gavra Vukovića za razvoj crnogorske diplomatije, naglasivši da njegov legat predstavlja nasljeđe koje je potrebno njegovati i ubuduće.

„Ovaj događaj uvijek predstavlja dodatnu inspiraciju za sve mlade naraštaje. Vojvoda Gavro Vuković je nekoliko decenija bio istaknuti državnik Crne Gore, utemeljivač i nosilac njene zvanične diplomatije. Posebno bih istakla da u vremenu kad naša Crna Gora traži najbolje i najkraće puteve da postane dio porodice savremenih evropskih društava, u ovom osjetljivom trenutku nemamo ni vremena, a ni prostora da se dijelimo po političkim, nacionalnim ili bilo kojim drugim osnovima.

Svi moramo imati jedan cilj – članstvo u Evropskoj Uniji, a samim tim i prihvatanje svega onoga što sa sobom nosi breme odgovornosti usvajanja evropskih principa: vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, nezavisno tužilaštvo i sudstvo, slobodni mediji, smjenjivost vlasti, koji su osnovni evropski postulati, a koje moramo prihvatiti kao društvo u cjelini.

Zato pozivam i ove nove, mlade polaznike, posebno iz Crne Gore da iskoriste trenutak i mogućnost i pruže svoj maksimum kako bismo svi zajedno dosegli osnovne ciljeve svih naprednih i razvijenih društava. U svemu tome, ne smijemo nikako zaboraviti da je naša Crna Gora, u to vrijeme najmlađa evropska država, stekla ogroman uspjeh upravo zahvaljujući nemjerljivom doprinosu prvog ministra inostranih poslova“, istakla je Pešić u svom obraćanju.

Otvorena trinaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović je pozdravio učesnike i istakao da je fokus ovogodišnje Ljetnje škole na ulozi i značaju diplomatije u izgradnji održive, međusobno povezane globalne zajednice. Dodao je da je aktuelna pandemija ukazala na neophodnost bliske saradnje i učvršćivanja povjerenja između država i svih drugih aktera međunarodnih odnosa, te da je diplomatija imala veliku ulogu u sveobuhvatnom odgovoru na savremene izazove u cilju postizanja dugoročne stabilnosti i prosperiteta u svijetu.

Otvorena trinaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Gašparikova je podsjetila da je Ljetnja škola za mlade diplomate uspostavljena još 2008. godine.

„Danas možemo biti ponosni na rezultate koji su privukli globalnu pažnju: Školu je do sada pohađalo više od 500 diplomata iz 75 zemalja i preko 150 eminentnih predavača iz cijelog svijeta,“ kazala je stalna predstavnica Gašparikova.

Poručila je učesnicima da su oni čuvari naše budućnosti, koji treba da teže da izgrade kohezivna, mirna i otporna društva.

“Vi ste ambasadori boljeg sjutra, vi ste ti koji će, nadamo se, graditi bolju i održiviju budućnost. Imate dobru polaznu osnovu da to postignete, a to je Agenda 2030 i pratećih 17 Ciljeva održivog razvoja. To je jedini istinski univerzalni plan koji povezuje sve zemlje i građane širom planete. Vjerujem da će mreža polaznika ove škole doprinijeti uspjehu i osnažiti posvećenost zemalja ispunjenju Ciljeva održivog razvoja,” zaključila je Gašparikova.

Tri predstavnika Opštine Berane su učesnici ovogodišnje Ljetnje škole „Gavro Vuković“ i to: Tamara Kenjić, Branko Đukić i Gordana Fatić.

Predavanja će držati više od 35 eminentnih teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa sa najprestižnijih svjetskih univerziteta i škola, među kojima su Univerzitet Oksford, Londonska škola ekonomije i političkih nauka, Univerzitet Boston, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Leiden, Univerzitet Lund, ETH Cirih, Univezitet Južne Australije, Diplo Fondacija i drugi.