Predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac prisustvovao je svečanom otvaranju XIV Ljetnje škole za mlade diplomate ,,Gavro Vuković“ u hotelu Ramada, koja se i ove godine održava u onlajn  formatu. ,,Jačanje, povjerenje i saradnja u oblikovanju sigurne i prosperitetne budućnosti“  tema je četrnaeste Ljetnje škole za mlade diplomate.

Na ceremoniji svečanog otvaranja obratio se  predsjednik Bogavac koji je podijelio zadovoljstvo što Diplomatska škola nastavlja svoj put , o kojem svjedoče desetine generacija novih uspješnih diplomatskih predstavnika zemalja iz kojih dolaze.

Govorio je o Gavru Vukoviću, ministru vanjskih poslova Crne Gore po kojem škola nosi ime. „On je primjer kako se čuva i pronosi slavno ime Crne Gore, poštujući državnost i sve ono što ona predstavlja“, rekao je, pozvavši polaznike da baštine vrijednosti koje će im omogućiti da budu dostojni reprezenti svoje države i naroda. „Biću ponosan što će u vašim biografijama ostati trag da ste u našoj Crnoj Gori učvrstili svoje  korake na putu usvajanja standarda savremene diplomatije“, istakao je Bogavac.

,, Dragi polaznici, ovo je i prilika da kroz međusobno upoznavanje, širite misiju ljubavi, evropskih vrijednosti i standarda, jer samo na taj način postajemo svi skupa dio šire demokratske porodice. U tom pravcu, u pravcu širenja ljubavi, zajedništva, bliskosti, ja vas od srca pozdravljam i želim uspješan i plodotvoran rad“- istakao je Bogavac u svom obraćanju.
Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, podsjetila je da je do sada Ljetnju školu pohađalo više od 500 alumnista iz gotovo 80 zemalja, te da zbog toga ova inicijativa predstavlja jedinstven međunarodni događaj koji, osim što Crnu Goru povezuje sa svijetom, nadgrađuje znanja mladih diplomata koji će sjutra oblikovati našu budućnost.


Govoreći o izazovima pandemije, ministarka Srzentić istakla je da „nijedna zemlja nije kadra da im se samostalno suprotstavi. U tom kontekstu, Ljetnja škola će omogućiti  da podijelimo znanja koja se odnose na digitalniju transformaciju i načine zahvaljujući kojima se možemo povezati. Takođe, ona će istovremeno predstavljati prostor za diskusiju o tome da li posjedujemo odgovarajuća znanja i vještine da se suočimo sa novim izazovima“.

 Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, poručila je učesnicima Ljetnje škole da su oni ambasadori bolje budućnosti, koji će kreirati zdraviji i bezbjedniji svijet trudeći se da izgrade otporna društva, već sada učestvujući u rješavanju zajedničkih izazova.

 „Čvrst osnov za to je Agenda 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja – jedini univerzalni plan koji povezuje sve države i građane širom planete i uvjerena sam da će mlade diplomate koje je ova škola okupila doprinijeti uspjehu i jačati posvećenost država ovim ciljevima. Kako je pandemija izazvala društvenu i ekonomsku krizu, mi moramo ohrabriti i inspirisati novu generaciju međunarodnih lidera koji imaju pozitivan odnos prema svijetu. Svijet treba jačati i oplemeniti povjerenjem i saradnjom, koji će nam donijeti bezbjednost, napredak i razumijevanje među ljudima”, poručila je Gašparikova.

Na otvaranju XIV Ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković“ govorili su takođe  ambasador Mirsad Bibović koji je u ime Ministarstva vanjskih poslova podsjetio na značaj projekta Ljetnje škole koji predstavlja svojevrsnu investiciju za budućnost, kao i princ Nikola Petrović Njegoš koji je posebno naglasio ulogu diplomatije u očuvanju životne sredine.

Partner u organizaciji ovog događaja još od 2008. godine je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori , a od ove godine organizaciju Škole je podržalo je i NATO Odjeljenje za javnu diplomatiju.

Program Ljetnje škole koji obuvata različite teme iz oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa trajaće do 9. jula.

Polaznici XIV Ljetnje škole za mlade diplomate ,,Gavro Vuković“ ispred Opštine Berane ove godine su Dijana Rovčanin i Irina Zečević.

Zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom COVID 19 nije prekinula tradiciju već je program namijenjen mladim diplomatama preselila u online svijet. Na internet platformi  će u narednim danima više od njih 70 svakodnevno pratiti predavanja i razgovarati o temama koje ih povezuju, iako se nalaze u 30 različitih zemalja svijeta. Na taj način će usvajati vještine diplomatije, istovremeno ostvarujući kontakte i prijateljstva koja su važan segment buduće karijere.