Izložbu pod nazivom „Običan malecki san“, crnogorskog slikara Milutina Obradovića otvorio je u galeriji Polimskog muzeja predsjednik opštine, Dragoslav Šćekić.

Otvorena izložba slika "Običan malecki san"

Na otvaranju izložbe, koja je organizovana u sklopu manifestacije „Beransko kulturno ljeto“, predsjednik Šćekić je kazao sledeće:

„Ovih 30 eksponata nam govore o tome, da je umjetnik svoju pozitivnost i neiscrpnu energiju utisnuo u svoja platna, njihova magija mami poglede ljubitelja  savremene umjetnosti. Vedrina koja isijava iz njegovih slika rastjeruje sive oblake naših misli, useljava se osjećaj optimizma, bude se naša najljepša sjećanja. Čest motiv na Obradovićevim slikama je konj, koji za njega predstavlja ne samo simbol snage već je i asocijacija na djetinjstvo, što uzeću sebi za slobodu, mogu reći asocijacija i za moje djetinjstvo, s obzirom da volim tu dobru životinju, kako uživo tako i na slici. Možda je taj motiv balans između današnjeg vremena, svega što se dešava oko nas i sjećanja iz najljepšeg perioda. Ističe još da je svaki naslikani konj slika njegovog bola, emotivnog stanja ili sreće, kao i da svaka slika ima svoju muzu“.

Otvorena izložba slika "Običan malecki san"

Predsjednik opštine je iskazao posebno zadovoljstvo i poštovanje što Obradović potvrđuje kvalitet i umjetnički nivo, ističući da se njegov potencijal ogleda u tome, što u moru savremenih umjetnika teško je izboriti se za svoje mjesto pod slikarskim nebom i naći se na stupnju  međunarodno priznatih, afirmisanih evropskih slikara.

„Međunarodno priznat, a ne ponijeti se u slavi u tome i jeste Milutinova veličina. Posmatrajući njegove slike, bivamo zapljusnuti različitim osjećajima kroz more podsvjesnog. Izložba predstavlja vrhunski estetski doživljaj, a svi koji je posjete  biće bogatiji za jedan novi osjećaj, novo vanvremensko iskustvo“, istakao je Šćekić.

Otvorena izložba slika "Običan malecki san"

Izložba slika Milutina Obradovića je dio bogatog programa Beranskog kulturnog ljeta.

„Čast mi je što je izložba našla svoje mjesto na ovoj manifestaciji, koja nije mala. Prvi put imam izložbu u Beranama i ponosim se tim, jer ovaj grad predstavlja baštinu organizovanja dobrih izložbi. Berane je uvijek imalo publiku koja je razumjela umjetnost, što  znači da ima svoju tradiciju ne samo likovne estetike već i pozorišne i filmske, zapravo bilo koje grane umjetnosti. Ovolika publika i ovolika pažnja plijeni pozornost i daje obavezu da  buduće stvaralaštvo održi isti ili zauzme veći nivo“, rekao je Obradović.

Obradović nam je otkrio da izložba „Obični malecki san“ gdje je glavni motiv konj, protkana simbolima njegovog djetinjstva, rijeke „Lim“ i svega onoga što veže tu nit života, od djetinjstva do kasnijeg doba. Tako da za umjetnika izložba u našem gradu predstavlja veliko zadovoljstvo, jer je svoj među svojima.

Što se tiče budućih planova, dva eksponata iz ciklusa „Obični malecki san“ biće predstavljeni u Firenci, zatim izložbe u Beogradu i Zagrebu.

Otvorena izložba slika "Običan malecki san"

U ime domaćina, JU „Polimski muzej“ pozdravu riječ je uputila direktorica Violeta Folić.

Otvorena izložba slika "Običan malecki san"

Izložbu slika Milutina Obradovića beranska publika će moći da vidi do 19. jula u galeriji Polimskog muzeja.

Otvorena izložba slika "Običan malecki san"

U muzičkom dijelu programa nastupile su učenice umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente Andre Navara. Trio violina čine mlade i talentovane Amila Ašimović, Marija Nedić i Tea Lekić.