U novoizgrađenoj Galeriji Doma kulture u Pešcima, sinoć  je otvorena izložba  foto-plakata “Hronika Pešaca 1941-1970, autora Mila Butrića.

Izložbu „Hronika Pešaca u slici i riječi“ otvorio je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić.

U  svom obraćanju Šćekić  je kazao da je kao predsjednik opštine ponosan što smo bogatiji za jedan vrijedan i rijedak kulturni sadržaj koji budi emocije u svima nama i da izražava veliko poštovanje autoru, ističući da se jedino iskrenom saradnjom i razumijevanjem stvaraju dobra djela.

„Opština je  u okviru svojih mogućnosti podržala realizaciju ovog projekta „Hronika Pešaca u slici i riječi“, ali istrajnost u svojoj viziji i ogromni trud i rad  g-dina Butrića su ključ uspjeha za ovaj divan prostor, koji će vjerujem privući naše sugrađane i građane iz dijaspore da ga sa zadovoljostvom posjećuju. Pregalaštvo ovog čovjeka treba da bude podstrek i za druge naše građane, a mi ćemo uvijek prihvatiti ruku za podršku svemu što je od interesa za naš grad“, istakao je Šćekić.

Tehnički urednik izložbe Vesko Butrić  rekao je da sve nas ova izložba obavezuje da pravimo nove kulturne događaje i da na taj način Dom u Pešcima vratimo onome čemu je namijenjen-kulturi.

„Autor koji je, kako je rekao, živio u najljepšem vremenu, je smatrao da je njegova dužnost bila da napravi zapis o tom vremenu, ali ne na način da poštuje samo statistiku nego da iskaže svoju impresiju. A impresija se upravo najlakše iskazuje kroz fotografiju. Nakon što je prikupio više stotina fotografija , uvidio je da su one imale svoj suživot, tako da je početna ideja da pravi skromnu, malu monografiju prerasla u veliki projekat“, kazao je tehnički urednik- Butrić.

Milija Pajković govoreći o fotografijama rekao je da je od nastanka prve proteklo 200 godina, da je ista nastala na limu, a da se danas koristi modernija metoda.

„Danas su fotografije prenešene na karton, tako da im vrijeme ne može ništa uraditi“, istakao je Pajković.

Autor izložbe foto-plakata Milo Butrić je sakupio preko 300 fotografija iz razdoblja 1941-1970.