Izložba likovnih radova učenika, na kojoj je predstavljeno stotinak radova učenika osnovnih i srednjih škola sa područja naše opštine, predškolaca iz JPU „Radmila Nedić“, polaznika Dnevnog centra i učenika – gostiju iz osnovnih škola ,,Mahmut Adrović“ (Petnjica) i ,,Bajo Jojić“ (Andrijevica), otvorena je sinoć u galeriji Polimskog muzeja.

Otvorena izložba dječjih radova u Polimskom muzeju

Izložba je upriličena u sklopu manifestacije „Djeca crtaju na asfaltu“, koja je u organizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu održana početkom oktobra i ove  godine je obilježila jubilej od 40 godina postojanja.

„Na platou ispred zgrade Opštine ostali su radovi djece oslikani na asfaltnoj podlozi, a koji će do sledeće manifestacije biti stalna izložba naših mladih likovnih stvaraoca. Nedavno sam u razgovoru sa našim poznatim umjetnikom Lukom Radojevićem, koji živi i radi u mnogim zemljama širom Evrope i svijeta, čula jedno zanimljivo promišljanje. On kaže da je osnovni pokazatelj otvorenosti i modernizacije jednog grada upravo to koliko su njeni građani spremni da prihvate neobične umjetničke forme, što Beranci i jesu pokazali, i što naravno uvijek može i treba da se unaprijedi“, kazala je otvarajući izložbu, pomoćnica za kulturu Jelena Božović.

Otvorena izložba dječjih radova u Polimskom muzeju

Ona je istakla da radovi koje večeras imamo priliku da vidimo dovoljno govore o tome koliko talentovane djece imamo, ali i koliko njihovi profesori sa njima ozbiljno rade.

Ovakvi događaji veoma su važni da što više govorimo o umjetnosti koja omogućava djeci da razviju širok spektar vještina, ne samo za učenje već i za svakodnevni život. Imamo u planu da iz godine u godinu, u saradnji sa profesorima unaprijedimo ovaj događaj, da djeca dobiju adekvatan prostor za rad, da osnujemo klub mladih umjetnika gdje će mladi moći nesmetano da se druže, rade i stvaraju“, navela je ona i dodala da bi ovakve izložbe mogle ubuduće da budu i prodajnog karaktera.

Ovom prilikom, zahvalnice školama uručili su direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić i sekretar za kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Goran Folić.

Nagrađene su osnovne škole ,,Radomir Mitrović“, ,,Vuk Karadžić“, ,,Vukašin Radunović“, ,,Bajo Jojić“, ,,Mahmut Adrović“, ,,Vladislav R. Korać“, ,,Vukajlo Kukalj“, ,,Polica“, ,,Donja Ržanica“ i ,,Lubnice“; zatim  Gimnazija ,,Panto Mališić“, Srednja medicinska škola ,,Dr Branko Zogović“ i Srednja stručna škola; zatim JPU ,,Radmila Nedić“ i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

U muzičkom dijelu programa nastupile su učenice Muzičke škole iz Berana, Milena Peković (violina) i Azra Duraković (flauta), u klasi profesorica Dragane Popović i Slađane Furundžić.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 23. oktobra.