„Zahvaljujući sredstvima fonda beranska Služba zaštite i spašavanja dodatno će poboljšati i usavršiti svoje kapacitete“, kazao je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić prilikom potpisivanja ugovora danas u Podgorici.

Potpisani ugovori sa dobitnicima sredstava iz Fonda za zaštitu i spašavanje
Foto: Vlada CG

U okviru javnog konkursa Ministarstva unutrašnjih poslova za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i spašavanje, Opština Berane je kandidovala projekat „Jačanje kapaciteta Službe zaštite i spašavanja Berane“.

Komisija je ove godine našoj Opštini opredijelila sredstva u iznosu od 9.901,70 evra.

„Navedenim projektom je planirano da se ojačaju kapaciteti Službe zaštite u vidu nove opreme, a i da se unaprijedi nivo svijesti građana o važnosti sektora zaštite i spašavanja kroz medijsku kampanju“, naveo je predsjednik Šćekić i dodao da je Opština Berane jedna od lokalnih samouprava kojoj je obezbjeđivanje adekvatnih uslova za rad Službe zaštite i spašavanja visoko na listi prioriteta.

Tim povodom, danas su u Podgorici u MUP-u potpisani ugovori sa dobitnicima sredstava iz Fonda, za koji su konkurisale opštinske službe, javne ustanove, privredni subjekti i nevladine organizacije (NVO). Potpisivanju su prisustvovali Maja Pešić, pomoćnica u Sekretarijatu za investicije i projekte i Darko Stojanović, savjetnik u Službi predsjednika.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je ovom prilikom istakao da raspodjela sredstava iz ovog fonda potvrđuje odlučnost resornog ministarstva, da u sinergiji sa svim subjektima sistema unapređuje kapacitete i procedure djelovanja u elemantarnim nepogodama i drugim nesrećama.

Komisija za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i spašavanje je, na osnovu javnog konkursa, ove godine raspodijelila sredstva u iznosu od 99.090,36 evra za finansiranje projekata za nabavku opreme i sredstava za zaštitu i spašavanje i finansiranje projekata za podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnji korisnici sredstava su: NVO „Udruženje mladih sa hendikepom“ Crne Gore, D.O.O. „Bedrok“ Podgorica, Opština Berane, Opština Žabljak , Opština Bijelo Polje, Opština Nikšić, Opština Herceg Novi, NVU „Savez izviđača Crne Gore“ – Podgorica, JZU Institut za javno zdravlje Crne Gore, JU Dom učenika i studenata Cetinje i NVO „Udruženje ljubitelja Gorice i prirode“.