Svečana dodjela nagrada đacima generacije i dobitnicima diplome “Luča” osnovnih i srednjih škola sa područja naše opštine za školsku 2016/2017. održana je danas u sali Centra za kulturu.

Na svečanosti su nagrađeni i učenici koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, uključujući i najbolje iz Niže muzičke škole u Beranama.

Opština Berane je, u saradnji sa školama, već treću godinu zaredom organizovala svečanost dodjele nagrada za oko 180 najboljih učenika što je, kako je naglasio predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, samo jedan od načina da se obrazovanje stavi u prvi plan kao temelj ličnog i društvenog razvoja.

“Potezi koje smo povukli u proteklom periodu, a tu prije svega mislim na aktivnost dodjele besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, dodjele godišnjih stipendija za studente talente i druge vidove podrške svim školama u nastojanju da iz dana u dan povećamo učešće, a što očekujemo i od svih ostalih, govore u prilog tome”, kazao je Šćekić.

On je istakao da su nagrađeni učenici budućnost Berana i izrazio nadu da oni neće zaboraviti da su svoje prve uspjehe i znanje stekli baš u Beranama.

„Ove nagrade su samo simboličan znak pažnje i potvrda da lokalna uprava brine o obrazovanju mladih ljudi i pruža podršku talentovanim i vrijednim učenicima“, naglasio je na kraju.

Direktor Gimnazije “Panto Mališić” Sreten Lutovac, zahvalio se u ime svih obrazovnih institucija u Beranama, predsjedniku Opštine na pažnji koju ukazuje najboljim učenicima iz našeg grada.

“Ovakav događaj jeste posebna vrijednost ne samo za naš grad već i za našu državu, jer je obrazovanje jedan od osnovnih stubova na kojima počiva njen budući razvoj”, istakao je Lutovac.

On je, obraćajući se učenicima, kazao da je istrajnost na putu znanja neophodna ukoliko se želi kvalitetno izgraditi ličnost, na korist društva.

“Ne smijete se ni na trenutak zavarati da ono što u vašim godinama u obrazovnom procesu propustite, može da se nadoknadi u nekom budućem vremenu. Ovaj sadašnji trenutak je vaše pravo vrijeme. Obrazovanje je jedina sigurna investicija, ono na čemu nikada ne možete da izgubite”, zaključio je on.

Nagrade najboljim učenicima osnovnih škola uručili su sekretari Sekretarijata za opštu u pravu i sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, Mladen Stijović i Zoran Jojić, srednjoškolcima, dobitnicima diplome “Luča II” potpredsjednik Sveto Mitrović, nosiocima diplome “Luča I” predsjednik SO Berane Goran Kiković, a đacima generacije predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

(Izvor: Radio Berane)

print