Javna rasvjeta će večeras biti isključena u glavnoj ulici (Ulica Igumana Mojsija Zečevića) od 20.30 do 21.30.

Opština Berane se i ove godine priključuje globalnoj akciji „Sat za planetu“, koja za cilj ima skretanje pažnje na klimatske promjene, kao posledicu neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi.

U subotu 27. marta javna rasvjeta u glavnoj ulici (Ulica Igumana Mojsija Zečevića) biće isključena na sat vremena – od 20.30 do 21.30.

Iz resornog opštinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine pozivaju građane da se prudruže akciji i da budu solidarni, da djelujemo zajedno, te da odgovornim odnosom prema životnoj sredini radimo na njenoj zaštiti.

Akciju „Sat za planetu“ u Crnoj Gori promoviše i podržava nevladina organizacija (NVO) „Green home“ iz Podgorice. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) ove godine organizuje zoom događaj, prilagođavajući ovu važnu poruku zahtjevima trenutka.

„Sat za planetu Zemlju“ prvi put je održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju.

U akciji je prošle godine učestvovalo 190 zemalja svijeta i pridružilo joj se preko dvije milijarde ljudi.

Najpoznatije svjetske znamenitosti koje gašenjem rasvjete doprinose akciji su Ajfelov toranj, rimski Koloseum i londonski Big Ben.