Juče je u Opštini Berane održan sastanak sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Međunarodne organizacije rada (MOR) povodom realizacije projekta pod nazivom „Podsticanje konkurentnosti i inovacija u Crnoj Gori kroz politike održivog ekonomskog razvoja“ . UPCG i MOR, u okviru ove projektne inicijative,   sprovode istraživanje o potencijalima sjevera Crne Gore u dijelu razvoja zelenih poslova i zelenog zapošljavanja.

Prema studijama UNDP, kako je na sastanku rečeno,  procjenjuje se da ulaganja u zelene poslove mogu dovesti do kreiranja 17,500 novih radnih mjesta u Crnoj Gori do 2020. godine, od čega najveći broj u sektorima turizma i poljoprivrede. Najveći potencijal za stvaranje zelenih radnih mjesta leži u obnovljivim izvorima energije, recikliranju, javnom prevozu, energetskoj efikasnosti u stambenim objektima, poljoprivredi i malim farmama, kao i održivom upravljanju šumama. U strukturi crnogorske privrede, najveći potencijal za novo zapošljavanje odnosi se na sektore poljoprivrede, energetike i turizma.

Kako predstavnici ovih organizacija naveli, lokalne samouprave su najznačajniji segment u dijelu stvaranja regulatornog okvira koji će biti stimulativan za razvoj zelenih poslova te implementaciju zelenih tehnologija u svakodnevnom poslovanju kompanija.

Potpredsjednik opštine Sveto Mitrović kazao je da Opština Berane podržava realizaciju projekta i da će Uniji i Međunarodnoj organizaciji rada  pružiti sve potrebne informacije koje će biti od koristi u procesu implementacije.

Milutin Mićović je govorio o trenutnom stanju i aktivnostima na polju poljoprivrede i turizma u opštini Berane.

Tokom trajanja projekta, MOR će sa nacionalnim partnerima implementirati aktivnosti čiji je cilj kreiranje predloga politika za razvoj povoljnijeg ambijenta za zeleno zapošljavanje i razvoj preduzeća u odabranim sektorima.  Sve projektne aktivnosti orijentisane su na stvaranje zelenih poslova u sjevernoj regiji Crne Gore. Nakon prve održane radionice, kao pilot Opštine za ovu analizu odabrane su opštine  Bijelo Polje, Berane i Mojkovac.

Sastanku su prisustvovali , inspred UPCG I MOR-a Ana Maraš, Slobodan Bulatović i Ana Rašović, a ispred Opštine Berane i potredsjednik Dragutin Joksimović .

print