Opština Berane je šestu godinu zaredom organizovala svečanu dodjelu nagrada i priznanja za 181 najuspješnijeg učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2019/20. godinu.

Opština Berane nagradila najuspješnije učenike (FOTO)

Na svečanosti u Centru za kulturu, organizovanoj u saradnji sa školama, nagrađeno je 11 đaka generacije, uključujući i prvi put proglašenog đaka generacije iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje, 160 dobitnika diplome „Luča“ (66 lučonoša osnovnih škola i 94 srednjih – od čega 48 „Luča 1“ i 46 „Luča 2“), 10 učenika koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima znanja u zemlji.

Opština Berane nagradila najuspješnije učenike (FOTO)

Ovaj dan, kako je kazao predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, predstavlja jedan od onih posebnih trenutaka u njegovom profesionalnom radu kada se sa posebnom dozom osjećaja poštovanja i istinske ljubavi obraća budućnosti našeg grada i naše države.

Čast je govoriti omladini, a posebna je privilegija obratiti se najboljim. Sve vaše silne petice i pohvale, začinjene vrijednim diplomama dokaz su da za budućnost našeg grada ne treba brinuti. Ono što želim i danas da naglasim, a siguran sam da ste i vi svjesni toga, jeste činjenica da je ovo samo mali, početni korak na trnovitom životnom putu. Ali i on šalje dovoljno jasnu poruku da ste vi vaš put već odabrali, i da vam preostaje da svoje znanje, ljepotu i mladost usmjerite ka novim životnim i naučnim pobjedama„, kazao je predsjednik.

On je poručio učenicima da njihov uspjeh nije došao tek tako, već je on posljedica, kako velikih napora i odricanja samih učenika, tako i ogromne uloge i udjela njihovih roditelja, nastavnika i profesora.

„Zato i ovaj današnji trenutak koristim da i njima uputim riječi zahvalnosti. Vaš uspjeh je dijelom i njihov, što još jednom govori u prilog činjenici da se skupa mogu ostvariti najveći rezultati i najljepši snovi“, naveo je Šćekić.

Opština Berane nagradila najuspješnije učenike (FOTO)

On je istakao da je uspjeh učenika ove godine vrijedan posebne pažnje, jer je ostvaren u, do sada, nezabilježenim uslovima, kada je virus korona napao savremeni svijet.

„Suočeni sa ovim problemom, vi ste se suočili i sa novim načinom učenja i korištenja vaših znanja i umijeća. Vaše diplome pokazuju da ste savladali i ovakve vrste neprijatnosti i iznenađenja, i da na putu uspjeha ne postoje prepreke koje vas mogu zaustaviti“, rekao je predsjednik.

Prvi čovjek beranske opštine je posebno istakao u svim obraćanju da učenici uvijek mogu računati na podršku lokalne samouprave.

Dodjele besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, dodjela godišnjih stipendija studentima- talentima, ostali vidovi podrške i pomoći ostaće i dalje temelj naših opštinskih programa i planova. Vaši uspjesi ne smiju da ostanu neprimijećeni, i društvo mora da posveti vama dužnu pažnju. Evropski naš put nema alternativu, a na tom putu vi predstavljate biser bez koga se ne smije i ne može. Samo na taj način zaustavićemo trend odlazaka iz našeg grada, ali i naše države. Prioritet svih priorioteta mora biti iznalaženje načina da vi, sa vašim nespornim znanjem ostanete da ulažete u svoje Berane i našu Crnu Goru. Država bez mladosti nema evropsku perspektivu„, podvukao je predsjednik.

Opština Berane nagradila najuspješnije učenike (FOTO)

Na kraju se posebno obratio maturantima.

„Siguran sam da sa vama dijelim osjećaj žaljenja što nijeste koračali beranskim ulicama na tradicionalnoj proslavi mature. Ovaj grad je ostao uskraćen za jedan divan poklon ljepote, koji biste poslali svima širom planete. Na žalost, viša sila je spriječila svečani defile, ali sam uvjeren da će vaša ljepota i nesporno znanje sigurno doći do izražaja na nekoj novoj proslavi i defileu. Želim od sveg srca da nađete pravi i ispravan put, jer put koji sad izaberete uglavnom će biti i vaš životni poziv. Postavili ste neke nove granice. Mi kao grad možemo samo da se ponosimo vama“, zaključio je.

Opština Berane nagradila najuspješnije učenike (FOTO)

Direktor OŠ „Donja Ržanica“, Svetolik Čukić obratio se u ime kolektiva škola, pozdravljajući najbolje učenike osnovnih i srednjih škola.

„Svečanost koju već šestu godinu zaredom Opština Berane organizuje za učenike, potvrđuje da lokalna uprava poseban akcenat stavlja na obrazovanje, i na tome smo im neizmjerno zahvalni“, kazao je Čukić.

Lokalna uprava je za dobitnike diplome Luča 1 iz srednjih škola, đake generacije, obezbijedila novčane nagrade i knjige, dok su ostali dobili knjige.

Opština Berane nagradila najuspješnije učenike (FOTO)

Nagrade učenicima su, pored predsjednika Šćekića, uručili predsjednik SO Berane Novica Obradović, potpredsjednici opštine Marko Lalević i Rade Kljajić, glavni administrator Miladin Tmušić i sekretar za finansije i ekonomski razvoj Bojan Radošević.

U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici Muzičke škole Nastasija Zogović (violina), Sergej Arsenijević (klavir) i Anastasija Ćorac (solo pjevanje), kao i duo Lazar Jokić (gitara) i Jelena Ristić (solo).

Uručenju nagrada prisustvovali su, pored učenika, direktori osnovnih i srednjih škola sa područja opštine, profesori i nastavnici, odbornici i direktori javnih preduzeća i institucija.

Program je vodila profesorica Vanja Dragojević.

Svečanost je održana u skladu sa preporukama Nacionalog koordinacionog tijela Vlade CG.