Surfovala po pustinjama Dubaija, posjetila Kuala Lumpur, vidjela četiri od sedam svjetskih čuda. Ovo je priča o našoj sugrađanki Tamari Stojanović koja je sa samo 28 godina obišla preko 50 zemalja svijeta i kao takva postala najmlađa djevojka u Crnoj Gori kojoj je to pošlo za rukom!

Tamara je po profesiji profesorica engleskog jezika, a već pet godina radi na brodu. Samo za serijal Ljudi Berana priča kako je “iz nehata” postala svjetski putnik.

Ona je najmlađa djevojka u Crnoj Gori koja je obišla preko 50 zemalja svijeta

“Moja putešestvija počinju 2007. godine kada sam kao srednjoškolka boravila u SAD preko programa razmjene učenika. Tu godinu dana sam provela putujući kroz Ameriku i naučila mnogo o toj zemlji kroz oči jednog tinejdžera”, kaže naša sagovornica.

“Nakon toga, 2012. godine sam se kao studentkinja na odsjeku za engleski jezik i književnost u Nikšiću prijavila za CEEPUS stipendiju i provela godinu dana u Austriji. To je bilo jedno od najboljih iskustava u mom životu. Nevjerovatan fakultetski program, odličan studentski život i jedna prelijepa zemlja”, sjeća se sa osmjehom Tamara.

Ona je najmlađa djevojka u Crnoj Gori koja je obišla preko 50 zemalja svijeta

Diplomirala je engleski jezik sa prosječnom ocjenom 9,8, ali je životni put odveo na drugu stranu.

“Po završetku studija, moja cimerka i ja danima smo pratile konkurse putem interneta i prijavljivale se za razne poslove u zemlji i inostranstvu. Moj brat je jednom prilikom pomenuo djevojku koja radi na kruzeru i ta ideja je nekako zaživjela u meni. Počela sam dublje da istražujem nešto o čemu prije uopšte nisam znala, i otvorio se taj novi svijet hotela na vodi koji je kombinovao ono što najviše volim i ono što mi je najviše trebalo; priliku da vidim svijet i zaradim”, objašnjava Tamara.

Kao mala se igrala zanimljive geografije sa sestrom, bratom i ocem. Uz očevu pomoć je pobjeđivala i on bi joj pričao o raznim zemljama, običajima, mjestima, svjetskim čudima…

“Sjećam se da, koliko god sam uživala u tim pričama uvijek sam mislila samo jedno – nikada neću moći da vidim neko od tih mjesta, jer za to treba puno novca. Danas mogu da kažem da sam vidjela četiri od sedam svjetskih čuda, surfovala po pustinjama Dubaija, posjetila Kuala Lumpur (tati tad nisam vjerovala da to uopšte postoji), upoznala mnogo prijatelja i stvorila prelijepe uspomene radeći sa djecom iz čitavog svijeta”, ističe ova avanturistkinja.

Ona je najmlađa djevojka u Crnoj Gori koja je obišla preko 50 zemalja svijeta

Navodi da je lako prijaviti se za posao na brodu, jer ima veliki broj agencija koje se mogu kontaktirati putem interenta, a nude zaposlenje. Aktivno govori engleski, a sporazumijeva se na španskom i njemačkom jeziku.

“Kako sam konstantno okružena raznim jezicima, pokupim par fraza na kineskom ili portugalskom jeziku”, kaže nam Tamara.

Na pitanje koliko je posao na brodu isplativ, otkriva:”Zavisi koliko štediš, a koliko trošiš. Moja majka kaže da je neisplativ, jer sam daleko od kuće. Ne umijem da štedim (smijeh), ali popravljam se”.

Ona je najmlađa djevojka u Crnoj Gori koja je obišla preko 50 zemalja svijeta

Njena poruka za kraj glasi:”Teško je biti daleko od porodice i odreći se nekih stvari kao što je velika soba za malu kabinu, život sa potpunim strancem po par mjeseci… Vrlo često se dešava da danima ne izađeš vani, ali opet sve zavisi od stava i prioriteta. Volim sve što se dešava brzo i što se stalno mijenja. Svakog dana učim nešto novo, ali se uvijek se radujem povratku kući. A onda opet ponovnoj avanturi”.

Autor: Nikola Urošević