U Beranama je, uz poštovanje preporuka IJZ, održana druga Specijalna olimpijada pod motom “Zajedno – Berane 2020” na kojoj su nastupile osobe sa i bez intelektualnih smetnji, uz učešće fudbalera OFK “Berane” i ženskog fudbalskog kluba “Cveteks”. Uz finansijsku podršku Opštine Berane, a u organizaciji sportskog kluba „Specijalna olimpijada“ iz našeg grada, događaj se sastojao iz dva dijela.

Održana Specijalna olimpijada u Beranama

U prvom dijelu, organizovanom u pres sali Gradskog stadiona, o značaju olimpijade govorili su Goran Folić – sekretar za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO; Aleksandar Vuksanović – predsjednik Crnogorskog saveza Sportske olimpijade; Sreten Lekić – predsjednik SK “Specijalna olimpijada” iz Berana; Jelena Milović – predstavnica Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju; Marija Stanišić iz Zavoda za socijalni rad; Denis Ramdedović – učesnik olimpijade i Zorica Đurišić – majka jednog od učesnika.

Folić je pozdravio prisutne i istakao da će sve aktivnosti Specijalne olipmpijade u budućnosti imati punu podršku Opštine Berane, posredstvom resornog sekretarijata na čijem se čelu nalazi, jer, kako je naglasio, „vaš klub je više nego dobrodošao u veliku porodicu sportskih klubova“. Podsjetio je da u Beranama trenutno ima 37 sportskih organizacija, koje broje 1300 djece i 450 aktivnih članova.

Danas ćemo uručiti i članovima SK „Specijalna olimpijada“ potrebnu opremu kako bi nastavili sa svojim radom, u skladu sa praksom koju smo imali prethodnih godina sa ostalim sportskim kolektivima koji djeluju na teritoriji naše opštine„, kazao je Folić.

Održana Specijalna olimpijada u Beranama

Predsjednik nacionalnog Saveza je kazao da u Crnoj Gori postoji pet klubova u koje su uključene osobe sa intelektualnim smetnjama, kao i da Savez ima mrežu od preko 100 volentera. Naveo je da su predstavljali Crnu Goru na pet velikih takmičenja do sada, naglašavajući veliku podršku dnevnih centara širom zemlje i roditelja u njihovom radu.

“Sa velikim zadovoljstvom možemo konstatovati da ovakvi događaji ruše sve barijere i predrasude kada su u pitanju osobe sa intelektualnim smetnjama i njihovo uključivanje u društveni život. Stoga se ovđe još jednom iskreno zahvaljujemo svim učesnicima današnjeg događaja koji su i pored specificnih okolnosti izazvanih pandemijom Kovid-a 19 uspjeli da organizuju ovaj događaj, poštujući sve mjere IJZ-a i prvenstveno vodeći računa o zdravstvenoj zaštiti svih učesnika”, kazao je on.

Sreten Lekić se u ime organizatora zahvalio Opštini Berane i predsjedniku Dragoslavu Šćekiću na pomoći, zatim Sportskom centru, kao i Sekretarijatu za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO koji je obezbijedio nabavku prve garniture dresova .

“Značaj sporta i fizičke kulture i inkluzivni pristup treba promovisati i podsticati, kao bitan dio sistema društvenih vrijednosti zajednice. Jedno društvo istisnki napreduje ako se stara o najosjetljivijim populacijama. Da bi ovi mladi ljudi bili više uključeni i da bi dobili mjesto koje zaslužuju važno je raditi na njihovom obrazovanju. Mi smo danas okupili važne institucije u gradu, sportske kolektive i pojedince, trenere, sudije, volontere i napravili promociju SK Specijalne olimpijade Berane”, kazao je Lekić.

Istakao je da je sport jedan od načina kako srušiti prepreke koje imaju osobe sa invaliditetom, kao i da uspjeh u sportu i osjećaj ponosa jačaju samopouzdanje i pomažu djeci da savladaju sve izazove , fizičke i intelektualne.

I ovom prilikom pozivamo sve djevojčice i dječake, apelujemo na njihove roditelje, da se pridruže našem klubu i da zajedno počnemo da treniramo, takmičimo se i družimo”, rekao je Lekić i dodao da ne postoji starosna granica prilikom prijema novih članova.

Nakon toga, u drugom dijelu manifestacije je na terenima Sportskog centra odigrana inkluzivna utakmica učesnika olimpijade i fudbalera i fudbalerki iz klubova OFK “Berane” i “Cveteks”. Učesnicima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.