Darko Stojanović, savjetnik za evropske integracije u Službi predsjednika opštine, prisustvovao je prezentaciji Analize o mogućim oblicima međuopštinske saradnje u Crnoj Gori koja je održana u Podgorici.

Na sastanku su, takođe, učestvovali predstavnici drugih crnogorskih opština, kao i Ministarstva javne uprave, finansija, ekonomije, Zajednice opština Crne Gore i NVO sektora.

Državni seketar u Ministarstvu javne uprave, Goran Jovetić, ukazao je na značaj međuopštinske saradnje kao važnog mehanizma reforme javne uprave, koji je prepoznat kroz Strategiju reforme javne uprave, ali i kratkoročne i srednjoročne mjere Plana optimizacije.

Predstavnici opština Berane, Mojkovac i Nikšić govorili su dobrim primjerima međuopštinske saradnje u Crnoj Gori, pa je tako Darko Stojanović predstavio projekat Regionalnog biznis centra, kao primjer dobre međuopštinske saradnje, čija je misija da pomogne stvaranju povoljnijeg okruženja za ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća u sjeveroistočnom regionu Crne Gore, a i o koristima međuopštinske saradnje u uspostavljanju skloništa za napuštene životinje.

Izrada ove Analize je predviđena Akcionim planom za sprovođenje Strategije reforme javne uprave u Crnoj Gori 2016-2020. godine i organizovana u okviru projekta “Podrška uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi građanima” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave