Поводом смрти истакнутог Беранца Стевана Лабудовића, сниматеља Алжирске револуције и заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир, а у организацији Општине Беране и Друштва пријатеља Алжира, данас је у сали Центра за културу одржана комеморативна сједница.

IMGL0602

Након минута ћутања, којим је одата пошта нашем угледном суграђанину, присутнима се обратио Драгослав Шћекић, предсједник општине Беране. Обраћање преносимо у цјелости:

„Уважени чланови породице Лабудовић,

драги суграђани,

Окупили смо се данас поводом сјећања на нашег угледника Стевана Лабудовића, сниматеља Алжирске револуције , заслужног грађанина Алжира и добитника награде 21. јул. Част ми је да заједно са свима вама подијелим овај тренутак, којим ћемо нашег цијењеног Беранца заувијек сачувати од заборава.

Стеван Лабудовић  рођен је 28. децембра 1926. године у Беранама, Основну школу је завршио у Беранама,  Гимназију  је похађао у родном  граду а матурирао у Смедеревској Паланци. Фотографијом је почео да се бави као десетогодишњак, и од тада је снимао варошке мотиве, догађаје и личности. Завршио је филмску школу, након чега се запошљава у „Филмским новостима“, гдје је до пензионисања радио као филмски сниматељ.

Фотографисао је многе људе и догађаје у бившој СФРЈ, био у пратњи тадашњег предсједника Јосипа Броза Тита и пратио рад конференција и засиједања Организације Уједињених нација у Њујорку, конференције Покрета несврстаних земаља, као и билатералне сусрете југословенских и свјетских државника. Као лични Титов сниматељ, педесетих година, пратио га је на „путу мира“ у Бурми, Индији, Индонезији, Египту, Великој Британији, Етиопији, и Сједињеним америчким државама.

Снимао је и фотографисао и на бројним другим мјестима. У Беранама (тадашњем Иванграду) је направио бројне филмске записе и фотографије, које се данас налазе у филмским кинотекама и фото збиркама, међу којима је најзначајнија репортажа за југословенске медије везана за посјету Урха Кеконена, предсједника Финске.

Међу великане филмске умјетности уврстио га је његов филмски и револуционарни рад током велике Алжирске револуције, једног од највећих догађаја у историји XX вијека. У Алжиру је боравио три и по године, гдје је направио мноштво филмских репортажа и форографија које су обишле цијели свијет , чиме је допринио да остатак свијета сазна истину о праведној борби, ослободилачког, антиколонијалног покрета алжирског народа.

И као пензионер је наставио своја истраживања, као што је откривање  Српског војног  гробља из првог свјетског рата у Алжиру, за којим је трагао 40 година. Ово гробље са 324 хумке српских војника и једног Руса је презентовао серијом изложби фотографија „Српско војно гробље  Дели  Ибрахим у Алжиру“, од којих је последњу у холу Скупштине Србије, приредила предсједница Маја Гојковић.

За немјерљив допринос и доказане заслуге за побједу револуције, добитник је најзначајних војних и државних одликовања Народне Демократске Републике Алжира, и један од најцјењенијих пријатеља Алжира, о чему свједоче и бројне почасти те земље, што је крунисано кумством са Бумедијеном, бившим предсједником Алжира.

Лабудовића, који је постао и национални херој, Алжир није заборавио, као ни допринос који је Југославија пружила стицању независности. Његова камера, оригинални филмови и фотографије изложени су у ратној збирци Историјског музеја у Алжиру, у сали великана и у Војном музеју, а нове генерације Алжираца о њему уче у редовној школској лектири из историје. Током његових многобројних посјета, „својој другој отаџбини“ само кад би чули његово име Лабидо, како га зову, ђеца на улицама притрчавала су му, широких осмеха и пружајући руке у загрљај, у жељи да се сликају с њим и да му изразе дубоко поштовање. За Алжирце, Лабудовић је један од њих, што је и он сам често говорио.

Умро је у Београду 25. новембра у 91. години живота.

Наш крај остао је без великог човјека, интелектуалца и свјетског путника. Човјека топле људске нарави, који нас је, својим животом и ђелом, обавезао да га заувјек чувамо од заборава. Човјека који је повезао Беране И Алжир, на чему смо му неизмјерно захвални.

Хвала и Свима Вама који сте данас ту да заједно подијелимо сјећање на нашег драгог Стевана Лабудовића.

Нека му је вјечна слава И хвала!“.

IMGL0591

У наставку је о лику и дјелу Стевана Лабудовића, кроз фотографије, говорио Марко Јелић, предсједник Друштва пријатеља Алжира.

На крају је приказан  трејлер филма о животу нашег цијењеног Беранца.